TW
0

Autofitxa
Sóc Xavi Sánchez, tinc 30 anys acabats de complir. Encara que nascut a Catalunya, em considero una mica de cada lloc on vaig vivint. Fa quatre anys vam començar amb la meva companya Ivanna un projecte que ens donés l'oportunitat de treballar i viatjar, i va néixer així Vagamundos Artemanos (www.vagamundosartemanos.com). És el quart any que estic per Menorca, però a l'hivern torno a la Península on continuo estudiant arquitectura.

Treballa el metall per a la realització de joies, com és aquest treball?
El treball es basa en el teixit de metall. Faig servir metalls el més purs possibles, com el coure. Aquest metall, sempre en forma de fils ben fins, gràcies a la seva ductilitat, permet teixir amb la mateixa tècnica d'un telar tèxtil clàssic. És un treball totalment manual, on l'única eina són unes pinces. Un cop teixits, se'ls dóna forma per obtenir el resultat final: anells, polseres, anelletes, penjolls...

A més del coure, amb els que aconsegueix resultats molt especials, quins altres materials utilitza habitualment?
Els teixits permeten crear dibuixos i formes, per decorar les peces; no obstant, també faig servir pedres i cristalls, per integrar-les dins la peça (principalment a anells i polseres). Els metalls que més s'usen són el coure, per la seva originalitat, i la plata, que és un clàssic que demana sempre el public; però també es poden fer treballs amb or, o altres metalls preciosos.

Aquest mètode de treball li ha requerit una formació especial?
Vaig tenir la immensa sort d'aprendre d'un gran mestre artesà d'Uruguai. En un viatge per aquest país, l'any 2010, vaig veure com ho feia i em va encantar. Convèncer al mestre per a que m'ensenyes va ser, sens dubte, la part mes difícil de la formació! Després, el típic de qualsevol ofici artesà: moltes hores de pràctica, molts assaig-error, i algun que altre callo als dits.

Com artesà participa, cada cap de setmana, a PaseArte Fornells, com està sent l'experiència?
Per a mi és molt positiu. L'any passat va arrencar aquest projecte, organitzat i autogestionat per els propis artistes i artesans que el composen, i va tenir molt bona acceptació. Apart d'oferir un mercat totalment artesanal, és un espai obert a l'art, amb exposicions temporals de pintura, escultura, fotografia,..., música en viu, espectacles de circ, dansa, entre altres coses. Considero que amb tot complementa l'agenda cultural que ofereix Menorca. Aquest any inaugurem, a més, PaseArte Itinerante, que amb el mateix format (mercat artesà, espectacles en viu, i tallers/exhibicions d'oficis artesans) recorrerà alguns pobles de Menorca durant juliol i agost. Esperem que tingui la mateixa bona acollida per part del public.

Què troba més especial de l'estiu menorquí?
Considero que Menorca és una Illa especial, té quelcom que no podria definir amb paraules; jo la considero una Illa mestra, amb molta energia, que cada estiu em deixa aprenentatges molt especials. De vegades conflictius, això si, però a nivell personal em serveixen per avançar. Per una altra part, des del 2009, quan vaig arribar per primera vegada, he tingut totes les portes que necessitava per poder desenvolupar la faceta artesana que just estrenava, i això és d'agrair a l'Illa i a la seva gent. D'altra banda està el plaer evident d'entre mercat i mercat, gaudir de les increïbles platges.