TW
0

autofitxa
El meu nom és Jaafar Hassouna, encara que som més conegut per en Rafa de Sa Figuera. Vaig néixer l'any 1967 a El Jadida, una ciutat costanera marroquí situada a 90 quilòmetres de Casablanca. Fa vint-i-tres anys que vaig venir a Menorca, on estic treballant com a cuiner professional. Visc a Ferreries, estic casat amb na Lina i tenim un fill, Areda André, de 13 anys. M'agrada l'esport, les arts marcials, el fitness i repassar llibres de cuina, a més d'estar amb la meva família. Des d'enguany regent el bar cafeteria de la Casa de Andalucía, a Maó.

On va aprendre l'ofici de cuiner?
Vaig estudiar a una escola francesa d'hosteleria a El Jadida. Amb 22 anys vaig decidir sortir del meu país i anar a Austràlia per treballar de cuiner. Però un amic de la família, en Paco Fiol, de Maó, me va comentar que vingués a provar a Menorca i des de novembre de 1989 estic aquí.

Li va ser complicat trobar feina?
Jo havia fet pràctiques a Alemanyia i França. Dos mesos després d'establir-me a una casa a Maó vaig anar a treballar de cuiner al restaurant Es Pla, a Fornells.

Va tenir problemes per fer el tipus de cuina de l'Illa?
No, al Marroc hi ha la cuina tradicional, però també la cuina francesa, que és mediterrània, com la d'aquí. No vaig tenir cap problema per fer la primera caldereta de llagosta.

Quan va decidir muntar el seu propi negoci?
Fa uns anys, després de treballar a Fornells, el 1996 vaig muntar el bar Cuscús, a Maó, amb la idea d'oferir la gastronomia àrab, però estava en una zona on en aquells temps no hi havia molt moviment de gent i el vaig tancar prest.

I què va fer?
Durant tres anys vag treballar a El Grill, a l'Aeroport, i a finals de 1999 vaig entrar de cuiner al restaurant Sa Figuera, al port de Ciutadella, on he treballat durant 12 anys com a cuiner i encarregat, amb l'excepció de 2005 que vaig estar al restaurant de Binimel·là.

I ara a la Casa de Andalucía.
Sí, volia agafar un negoci propi i vaig decidir-me per regentar el bar cafeteria. La meva idea és ampliar l'oferta gastronòmica amb la cuina marroquí.

Quin seria el seu menú ideal?
De primer plat, flor de crepés cruixents (cuina marroquí); de segon, 'cocochas' de lluç amb cruixents de musclo i oli de julivert (cuina vasca); i de postre, 'sabayon' (cuina francesa).

Supòs que tindrà alguna anècdota relacionada amb la seva feina al llarg d'aquests anys.
Quan estava de cuiner a Binimel·là vaig preparar una paella mixta per a una taula que hi havia Joaquín Almunia, que va quedar encantat amb el menjar. Però és que el llavors ministre no es creia que un marroquí hagués cuinat la paella.

Recorda altres persones conegudes que hagin menjat en el restaurant de l'Illa en el que vostè ha estat el cuiner?
Sí, han estat moltes. L'actor Gerard Depardieu, l'actriu Paz Padilla, l'exbatle de Sant Sebastià Odón Elorza, diversos presidents del Barça, jugadors de bàsquet i altres famosos de la tele que ara mateix no record el seu nom.