Huracán. Orquestra menorquina amb 37 anys d’història - Arxiu

TW
0

Autofitxa
Som l'orquestra menorquina Huracán, fundada a finals de l'any 1975 i avui en dia integrada per en Popi (veu i guitarra), en Rudi Velasco (teclats), en Pedro Sales (veu i saxo) i en Miquel Pascual (teclats). Fa quatre temporades que per les festes ens acompanyen tres músics de vent, n'Àgueda (trompeta), en Francesc (trombó de vares) i en José (saxo tenor).


L'orquestra Huracán la van fundar l'any 1975. Són els mateixos components des de llavors?

En Popi ha arribat el darrer a l'orquestra però ja deu fer uns set anys. En Rudi va entrar l'any 1985. I els fundadors que encara hi quedam som Pedro Sales i Miquel Pascual, que hi som des del primer dia. Al principi hi havia també Joan Benejam, Sito Mora i Tolo Bagur.

Un grup que fa trenta-set anys que sona, com ho fa per motivar-se?

Noltros disfrutam damunt l'escenari, és així de clar. Però ens dosificam la feina. Si haguéssim de tocar cada dia, com hem fet moltes temporades, ja no ens seria tan còmode ni ens agradaria tant. Tenim el grup donat d'alta com a professionals des de fa molts d'anys, però avui en dia ens ho agafam amb molta tranquilitat.

Volen dir que no cerquen com més actuacions millor?

No. Només anam a un hotel de Sant Tomàs, els dijous cada quinze dies i els dissabtes cada setmana, açò sí, hi anam sis mesos, i des de fa molts d'anys. Els primers anys sonàvem cada dia, a Cala Blanca, a Sant Tomàs, a Punta Prima, a Son Bou, a Cala Galdana... Amb l'edat que teníem ens anava perfecte, ara un ritme així no el volem dur, perquè no sonam per necessitat.

Què els definiria com a grup?

Que feim música per ballar i que com que noltros disfrutam, la gent disfruta també.

Tenen fans?

(Riures) No en diríem fans, però sí seguidors, que vénen a ballar sempre que poden. A aquesta gent els hi devem tot.

Com es presenta l'estiu per a l'orquestra Huracán?

A banda de l'hotel farem festes de poble. Enguany vam començar as Migjorn fent una verbena, hem tocat as Mercadal, a Fornells i ahir vam sonar as Migjorn. I la setmana que ve ja serem a Llucmaçanes, després a Alaior, i seguirem a Sant Climent, a Sant Lluís, a Sant Lluïsset... I no sabem encara si anirem a Ferreries.

I açò és anar a menys? Pensava que no volien moltes actuacions...

Pensa que molts d'anys hem arribat a sonar cada dia.
Amb tants d'anys de concerts, deuen tenir moltes anècdotes divertides per explicar.
Del principi n'hi ha de molt bones, des d'haver d'empènyer a la costa de Punta Prima, tots vestits iguals, la furgoneta DKV que ens deixaven, fins a anar amb la furgoneta del carnisser del poble que feia una olor espantosa i defora posava en gros "carnes frescas".
M'imagin que ara ja tenen furgoneta pròpia i que no li lloguen a cap carnisser...
Ara tenim una persona que ens tragina els instruments, mira si han canviat les coses.

Recorden qualque concert mític?

Un al Principal de Maó, quan encara es llevaven les butaques i va ser un gran ball. I el de la celebració dels 35 anys que vam fer al camp de futbol fa dos anys, amb prop de 1.000 persones, també va ser molt especial.

Quin futur li espera a una banda com la seva?

La nostra il·lusió i meta és fer els 40 anys, que complirem l'any 2015.