TW
0

autofitxa
Sóc en Xavi Botella. Vaig néixer a València fa quasi 47 anys i des de fa dotze sóc professor de Llengües Clàssiques. Actualment imparteixo classes a l'institut de Ferreries. Estic casat amb una ciutadellenca, na Lucia, amb la que tinc una filla, na Paula, de 7 anys.

Què el va apassionar de la llengua grega i llatina?
Vaig demanar-me què m'agradava quan estudiava i, a banda, crec que va tenir que veure el còmic d'Astèrix i Obèlix, perquè hi sortia un pirata que sempre deia llatinòrums i sempre havioa vulgut saber què volia dir aquell home.

I quin és el "llatinòrum" que més li crida l'atenció?
N'hi ha un d'aquest pirata vell que deia "timeo danaos et dona ferentes". És una cita de Virgili, de l'"Eneida", i vol dir "tenc por dels grecs, fins i tot quan donen regals", que es refereix al cavall de Troia.

És habitual sentir dir que el llatí i el grec no serveixen per res. Què respon quan li fan el comentari?
La veritat és que no serveixen per massa cosa, però hem de saber valorar la bellesa de les coses inútils i la inutilitat de les coses belles. I de tot el que s'ha escrit després de la poesia grega...
Ja ho va dir un pensador del segle XIX, que la poesia de ver és la d'Homer i Píndar, que tot el que va venir després en prové.

A les seves classes és un poc comediant. Tenen a veure l'actuació i l'ensenyament?
La feina de professor té molt a veure amb l'art dramàtic. Has de saber seduir i convèncer al públic. Has de mostrar veritat. I per a mostrar veritat has de mentir un poc, has de ser actor. I la feina de professor té una part dramàtica, que n'hi ha molts que no tenen clara. Jo sí que la tenc. La clau d'aprendre és fer-ho de manera que t'agradi el que aprens, i, si tu t'ho muntes de manera que resulti agradable i seductor, és un bon sistema.

Creu que un professor ha de mostrar més coses que la seva assignatura?
Diguem-ne que sí, perquè no som exclusivament professors, som educadors i hi ha coses com l'ideari de vida que normalment es mostra a casa, no pots evitar posar allò teu quan dones classe. Si ho fas al 100 per cent et surt una part de tu molt important. Hi ha moltes coses que transmets que no són exclusivament llatí o grec. No ens paguen per això. Està clar. Però sempre mostres cosa més.

Com creu que el veuen els seus alumnes?
A jo m'agradaria transmetre la imatge d'un home amable i ben humorat. Una persona feliç. Hi ha a qui li puc agradar i n'hi ha d'altres que no. Però la meva felicitat no me la treu ningú.

Quina opinió li mereixen les retallades?
Estic preocupat, però no tant a nivell personal, sinó del futur dels fillets. Ara per ara a Menorca són prop de 60 professors que deixaran de fer feina. No em preocupa el seu futur, perquè són adults. Em preocupa més totes les persones a les que deixaran de fer classe. A títol personal, estic preocupat per la meva filla, perquè els fillets més petits són com esponges. Tot el que sabem és resultat del que aprenem entre els 0 i els 6 anys. La veritat és que estic molt maleit, perquè esteim tocant el futur de persones molt febles.