Son Quim. Davant les bambolines representaren diferents escenes de teatre i també van cantar - M. B.

TW
0

Bots i jutipiris causats pels nervis d'uns fillets i filletes inquiets era el que predominava el capvespre de diumenge passat a Son Quim. L'espai de l'antiga botiga dels Carretero ha estat aprofitada durant tot l'estiu pels seus néts Joan i Carme Taltavull Carretero i la seva amiga Aura Iris Canet per realitzar una escola d'estiu. Una escola a la seva manera, on ensenyaven als infants les seves especialitats: teatre i dansa. I era el que en aquell moment concloïa amb un festival, una mostra del que havien fet els petit, davant un públic sempre agraït, els pares, avis i amics, que, asseguts en cadires al voltant d'un escenari improvisat amb estanteries de ferro i paper d'embalar, esperaven l'inici de la funció.

Darrera aquestes bambolines s'anaren col·locant els i les quasi 30 alumnes, en camiseta blanca i pantalons vermells, roses i verds, que entre tanta gent i la calor de la nau, cada vegada estaven més esverats. Començaren perdent la vergonya cantant tots junts en anglès, l'única llengua de la que es feia classes a Son Quim, i seguiren amb tres representacions de la gran obra de Cervantes, Dony Quixot, que parodiaren amb titelles, dibuixos i una graciosa interpretació del cavaller i el seu company, Sancho Panza, de l'episodi en què els roben els cavalls. Tampoc hi faltà el famós episodi dels molins de vent. Totes les escenes van ser decidides per ells mateixos al taller de lectura. Llibres que llegien o tractaven a l'escola. Era una manera d'implicar-se en la feina a fer, que fossin ells mateixos els que, amb l'ajuda dels monitors, prenguessin la iniciativa i així endinsar-se amb més ganes en els assajos que feien cada divendres. D'ells també en va sorgir l'última representació, un conte anomenat "La història de na Lucinda", narrat per una veu aguda i que tractava sobre l'absurditat de prohibir allò agradable per a la majoria.

Però tot i que l'acte havia d'acabar aquí es va allargar amb un parèntesi, una cançó que improvisaren tres de les alumnes en què amb una moguda cantarella enumeraren les diferents activitats que havien fet durant els dos mesos a Son Quim: contes i lectura, teatre, dansa, vídeo, anglès, cuidar de l'hortet i, que no hi falti, l'estona d'oci al pati, globus d'aigua inclosos. Cadascuna d'aquestes "assignatures" té la seva raó de ser. És un tipus d'escola fora del comú, asseguren els tres joves que l'han iniciada, per propiciar "que els fillets realitzin activitats diferents" a les del col·legi. "Alguns començaven de zero" en teatre, dansa o vídeo, i ha estat una manera de familiaritzar-s'hi i experimentar mentre plasmen la seva creativitat. També tenien aquesta intenció amb el taller de contes i lectura, on a més de donar a conèixer als infants grans obres de la literatura els instaven a crear les seves pròpies històries. A més, els servia també per fer-los llegir en veu alta, cosa que " és necessari per perdre la vergonya i aprendre a vocalitzar correctament, molt important en el teatre". I és que els monitors intentaren que totes les activitats, en la mesura que poguessin estiguessin relacionades i connectades ja fos en general o pel tema que es donava aquella setmana.

Però no tot es feia a l'interior de Son Quim, que havien habilitat per les classes de dansa i teatre. A fora els nens i nenes gaudien d'estones d'oci al programat com a "pati" i de l'assignatura de "biocultura", que consistia bàsicament en plantar un hortet i cuidar-lo. Això els ha servit per adquirir coneixements sobre horticultura, però, sobretot, per respectar la natura. L'única assignatura que sí té a veure amb el que han fet al col·legi és l'anglès, que també funcionava diferent, ja que mentre a les altres tot el grup de fillets anava junt, en aquesta es separaven per edat i nivell de coneixement de la llengua, perquè ningú s'avorrís o passés pena per seguir la classe i arribar al setembre amb l'idioma repassat. I això ho varen poder comprovar els assistents al festival, que acabà amb tot el grup d'alumnes cantant en la llengua anglosaxona i un fort aplaudiment.

I finalment, amb tota la feina feta i moltes felicitacions, els petits varen poder gaudir d'una bereneta entre les palmeres de Son Quim. Coques, pastissos, refrescos, que més d'algun fillet va preferir no provar per disfrutar d'una estona més de diversió amb els seus companys al petit parc.