CONCERT. Inclourà una petita presentació amb imatges de la vida de la compositora - J.F.

TW
0

Dues pianistes menorquines protagonitzen el concert de clausura del 39è Festival de Música de Maó que es celebrarà demà al Teatre Principal. Una d'elles, Margarida Orfila (1889-1970), fou una destacada pianista i compositora molt respectada en el món musical català durant la primera meitat del segle XX. L'altra, Isabel Fèlix (Maó, 1971), reconeguda pianista maonesa que exerceix de professora al Conservatori Superior de les Illes Balears, ha recuperat l'obra pianística d'Orfila mitjançant un meticulós treball de recerca que ara compartirà amb el públic menorquí.

Escoltarem obres inèdites de Margarida Orfila dins aquest concert que inclou tota la seva obra pianística. Setanta minuts de música que Isabel Fèlix defineix com a "molt inspirada, ben estructurada i elaborada, que incorpora trets distintius que li donen una personalitat pròpia. La música de Margarida Orfila traspua bellesa, ordre i sinceritat".
El concert inclourà una petita presentació amb imatges de la vida de la compositora maonesa, personatge desconegut per la major part del públic de la nostra Illa, ja que la major part de la seva vida la va viure a Barcelona. Una bona oportunitat doncs per descobrir una part del nostre patrimoni cultural i per valorar la importància d'aquesta dona lluitadora, mare de cinc fills, que no va renunciar a la seva carrera concertística, docent i creativa malgrat viure en una poca gens favorable per el desenvolupament laboral de la dona.

Tres de les cinc obres que escoltarem foren premiades a importants concursos de la seva època, com els "Quatre Estudis" del 1933 que reberen el premi al XII Concurs Concepció Rabell i Cibils de forma compartida amb un dels grans mestres de la composició catalana, en Xavier Montsalvatge.

Aquest concert de clausura del 39è Festival de Música de Maó representa també el comiat de l'actual Junta de Joventuts Musicals del Festival, després de 14 anys de concerts darrera dels quals hi ha hagut molta il·lusió, molts esforços i segurament massa feina. No hem volgut acabar amb un concert gran i vistós, sinó amb un concert divulgatiu, íntim i de petit format farcit de valors, com el recolzament a la recuperació i difusió del nostre patrimoni musical per una banda, i a la qualitat, la feina i l'esforç dels nostres intèrprets per una altra. I també la reivindicació de que els Festivals, si tenen ajuda pública, poden i han d'oferir també propostes valuoses des del punt de vista cultural malgrat no ho siguin tant des del punt de vista comercial o popular.

Hem volgut oferir uns descomptes especials per aquest darrer concert. A la gratuïtat per els nostres socis de JJMM de Maó, familiars de na Margarida Orfila i per a tot el públic menor d'edat, donem un descompte del 50 per cent a totes les persones amb el llinatge "Orfila", als estudiants de música, als socis d'altres delegacions de JJMM i a tota la gent qui presenti l'entada del darrer concert de la JOCIM al nostre Festival. A més, els descomptes habituals del 10 per cent per a jubilats i carnet jove, per a unes entrades que es poden obtenir entre els 10 i els 20 euros.

En aquest concert de comiat esperem que ens acompanyin totes les persones que estimen la música i que ens han acompanyat durant aquests anys de Festival, amb els que ens encantarà compartir una copa de cava al final del concert. Sobre el futur, sabem que no serà fàcil, però desitgem que hi hagi persones disposades a fer una passa endavant i a treballar per la cultura, agafant el relleu que deixarà la nostra Junta de JJMM de Maó. I esperem que projectes com el Festival de Música de Maó, les temporades regulars de concerts (per les quals han passat gairebé tots els músics professionals menorquins) o l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca puguin continuar molts anys més.