Caty Rotger i Martí Pons - Paco Sturla

TW
0

Autofitxa
Som en Martí Pons i na Caty Rotger, tenim 45 i 39 anys, tenim dos fills, Nina i Martí, i vivim as Mercadal. Teníem dues tanques i vam començar a fer verdura ecològica. Vam obtenir la certificació, i amb el temps, la demanda va créixer tant que vam contactar amb els propietaris del lloc de Binialàs per poder créixer. Vam començar a fer melmelades per noltros, i mig en broma hem arribat a crear la nostra marca.

Es fa molta conserva a Menorca?
A nivell casolà se'n fa molta, hi ha bastanta tradició. Però se'n fa de poques varietats. Noltros, el que hem intentat és aportar novetats.

Quines són aquestes novetats?
Una melmelada novedosa és la de ceba amb canyella. De tomàtic tampoc se'n fa gaire. Se fan sofrits, salses, però melmelada dolça no. Noltros la feim i està donant bons resultats.

Què és el més difícil a l'hora d'elaborar una melmelada?
Jo no diria que és difícil, però sí que és un procés laboriós. S'ha de pelar, pesar, coure... És llarg, d'hores. Des que agafes la fruita fins que l'envases poden passar un i dos dies fàcilment.

Vostès empren només productes naturals?
Sí, el sucre és ecològic, certificat. I la fruita i la verdura que empram noltros també té la certificació ecològica. Tot i que la melmelada, encara no té la qualificació ecològica, està en procés.

A banda de melmelades també tenen herbes aromàtiques... Quines són les més habituals a Menorca?
Sí, tenim herbes aromàtiques, i a Menorca, l'estrella és la camamil·la, és el nombre u, tothom la coneix. Té fama fora de l'Illa, la gent ens la demana molt. També es reclama el romaní. El d'aquí és una varietat que no s'enfila, s'arrossega pel terra. És una herba molt olorosa i molt apreciada.

I herbes per cuinar?
També tenim les tradicionals de tota la vida, orenga, tem, llor, eucaliptus ...

Tots aquests productes naturals tenen, cada vegada, més sortida?
Sí, la gent va demanant aquestes coses fetes com sempre, sense que s'hi afegeixin additius, ni conservants. La gent aprecia més aquestes coses. Ens demanen molt què hi hem posat i també volen saber quin tipus de sucre duen. Fins i tot ens demanen melmelades sense sucre.

També en fan sense sucre?
No, encara no. És difícil trobar un edulcorant admès en agricultura ecològica. Anem fent proves i fent consultes per saber què podem emprar i què no.

Quina és la melmelada que té més sortida?
La de meló i carbassa, és la nombre u. És tradicional de Menorca. S'emprava el meló més flac per menjar i la carbassa. De les dues coses se'n fan moltes aquí. Es mesclen a parts iguals, amb sucre, i es fa la melmelada, que és bastant gustosa. També té demanda la de tomàtic, tot i que no és molt coneguda.