EVA MARSINYACH PERARNAU - e.m.

TW
0

Autofitxa
Em dic Eva Marsinyach Perarnau, vaig néixer a Navarcles (Barcelona) l'any 1982. Sóc llicenciada en Ciències del Mar per la Universitat de Cadis i màster en Conservació de la Biodiversitat per la Universitat de Barcelona. Fa sis anys que visc a Menorca i durant quatre d'aquests anys he tingut el privilegi de treballar pel coneixement i la conservació dels seus recursos naturals.

Quina és la seva trajectòria de recerca a Menorca?
La meva trajectòria professional en el camp de la investigació es va iniciar l'any 2008, quan tres llicenciats en Ciències del Mar i jo, vam ser beneficiaris d'una beca d'investigació de l'IME per realitzar un estudi d'ús i freqüentació a les aigües interiors de l'Illa de l'Aire. Després d'aquest inici, he col·laborat amb l'OBSAM en diferents campanyes en el seu seguiment del medi marí. On vull destacar el seguiment biològic de les praderies de posidònia, el qual m'ha permès poder compartir experiències amb diferents científics del Mediterrani Occidental.

Es parla molt de posidònia, la conscienciació social està donant bons resultats?
Sí que dóna bons resultats. La conscienciació social és important, ja que el coneixement es tradueix en conservació i respecte. De fet, personalment, quan he fet campanyes a peu de platja i expliques als banyistes les funcions d'aquesta planta, la perspectiva de la major part de les persones canvia significativament, passant de veure les restes de posidònia damunt la platja com a simple brutícia, a associar-les amb el bon estat de conservació de l'entorn, de la mateixa manera que al passejar pel bosc, es troben les restes de les fulles que han caigut dels arbres.

Quines són, encara, les qüestions pendents?
Encara que la feina feta ja dóna resultats, és important que la conscienciació arribi al sector turístic no només als turistes i a la gent de peu. Paral·lelament també és importat progressar en la conscienciació del sector polític vers la conservació dels recursos naturals dels quals gaudeix aquest Arxipèlag. La preservació del medi ambient no està renyida amb el progrés i el desenvolupament econòmic, sinó més aviat el contrari, un territori amb uns recursos naturals ben conservats, té majors garanties i oportunitats de futur.

També estudia la fauna marina. En quin estat es troba?

En els darrers anys, a nivell local, s'han notat millores en l'estat de conservació d'algunes espècies gràcies a la creació de reserves marines, a la protecció de determinades espècies com per exemple la nacra, i gràcies a la regulació de determinades activitats de pesca, com el marisqueig recreatiu que s'ha traduït en la millora de les poblacions de determinades espècies, com poden ser la del corn o la pegellida. Però fora de les reserves marines algunes espècies, sobretot de peixos, es troben en un estat deficient de conservació.

Quines són les seves principals amenaces en el medi marí?
La principal amenaça és la sobreexplotació dels estocs de peixos, que es podria evitar amb una pesca sostenible i el millor coneixement de l'estat d'aquests estocs. Per altra banda, una amenaça que afecta als ecosistemes marins i les seves espècies és la contaminació, ja sigui d'una manera constant (aigües residuals de pobles, ciutats i industrials) o puntual (accidents marítims). Algunes substàncies tòxiques poden afectar el metabolisme d'algunes espècies, fins i tot alterar el cicle o l'aparell reproductor de peixos o crustacis.
Per altra banda la construcció d'infraestructures o complexes en el litoral incrementen el risc de contaminació i a la vegada impliquen la sedimentació de residus al fons marí i afavoreixen l'erosió del litoral.