Sessió. La xerrada de Pere Alzina va servir per orientar els pares a l’hora d’educar els seus fills - Cris

TW
0

El pedagog i doctor en Ciències de l'Educació, Pere Alzina, va ser el primer dels ponents participants en la nova edició del Punt de Trobada per a Pares i Mares amb Fillets de 6 a 12 anys que organitza l'Ajuntament de Ciutadella, i que enguany duu per títol "Construïm futur". La primera sessió va tenir lloc ahir vespre, a la Casa de Cultura de Ciutadella, i va tractar el tema "Créixer en moments incerts".

Durant la xerrada, Alzina es va referir a la crisi actual que afecta no només en termes econòmics, sinó que també té importants conseqüències a nivell social. Per això, el docent alaiorenc considera que "és necessari educar els nostres fills amb realisme i amb el màxim optimisme possible, sense que això suposi ceguesa, sent molt realista". I és que davant de situacions com l'actual, el pedagog assegura que és necessari "fer sensibles els fillets, perquè siguin capaços de raonar i veure per ells mateixos les injustícies que s'estan produint i que siguin conscients de la moral imposada que ve de fora". En aquest sentit, assegura, "el fillet ha d'assumir responsabilitats per convenciment, no perquè ho diguin els altres".

La no negació

Quant a l'opció que escullen molts pares de mirar d'amagar la realitat per evitar el seu patiment, Alzina manté que "no se'ls ha d'ocultar, han de ser sensibles al que passa, sense caure en l'exageració, analitzant amb mesura per veure les causes i les conseqüències". Perquè, en realitat, "amagar les coses crea més angoixa", ja que desconèixer què passa o què pot passar crea massa incerteses.

Pere Alzina afirma que el procés educatiu dels fills és ple d'incerteses, "mai sabem si ho estem fent bé". I encara més quan s'hi suma una crisi educativa. Per això, el pedagog menorquí aposta per veure aquest moment com el de les oportunitats. "D'una cosa dolenta hem de passar, tard o prest, a una de millor, perquè són processos cíclics". Així, "la incertesa de no saber cap a on anem acaba produint un patiment sobre el que també és necessari fer reflexionar els fills". És aquí quan s'ha d'imposar la capacitat de racionalitzar, combinant-ho sempre amb la part emotiva.

Un altre aspecte que va tractar Alzina va ser en relació a l'optimisme i el pessimisme, uns estats que no es poden exagerar. "No es pot obligar ningú a ser optimista, i tampoc s'ha de caure en el pessimisme bloquejador, insistint només en les coses que els fills fan malament", explica el doctor en Ciències de l'Educació.