Clau. Una fórmula que funciona és que els alumnes de l’any anterior proposin els temes per al curs vinent - Javier

TW
0

L'interès per l'art i la cultura guanya adeptes. A Menorca no sols no minva sinó que cada cop està més estès el fet de voler conèixer tot el que amaga al darrera l'obra artística. L'espectador illenc comença a ser més selectiu i exigent. Cursos com el que oferta l'Obra Social Sa Nostra contribueixen a engrandir l'esperit crític de qui observa. Sens dubte, no és el mateix contemplar una exposició rere un aprenentatge previ que cimenti els paràmetres per llegir l'art.

Ja fa onze anys que Marta Pelfort imparteix el curs d'Art i Cultura a Maó. La llicenciada en Història de l'Art explica com enguany s'ha batut un rècord de matrícula amb un total de 246 inscrits. "Hem hagut de dividir als alumnes en set grups per qüestions merament pràctiques doncs intento que cada torn no superi la trentena de persones", comenta.
La formació, que va començar durant la primera setmana d'aquest mes, flueix emparada en la formula que li funciona d'allò més bé a la professora. "Treballem damunt d'un temari obert i dinàmic, en funció de l'actualitat artística i cultural en general, i de Menorca en particular", subratlla. En aquest sentit, és habitual que els alumnes de l'any anterior proposin els continguts per al curs vinent mitjançant una enquesta.

Més que una carrera

"El curs mai és el mateix d'un any a un altre", diu, mentre explica que es dóna el cas d'alumnes que ja fa nou anys que repeteixen a l'aula de la sala de Sa Nostra al carrer s'Arraval de Maó, a l'antiga església de Sant Antoni. "Si ho penses aquest coneixements són molt més que una carrera". Fins i tot hi ha persones que es desplacen des d'altres municipis de l'Illa per a gaudir de les classes de Pelfort.

Entre les propostes realitzades pels inscrits a la formació acadèmica passada destaquen l'estudi de l'art preromànic, l'art africà, l'obra de l'arquitecte Oscar Niemeyer, Dalí i el surrealisme, l'art i la dona o l'art en relació a les figures de Leonor d'Aquitània i Catalina de Médici, entre d'altres.

Com a tronc vertebrador, les civilitzacions de l'antiguitat, la història de l'art, la literatura i les arts escèniques o el cinema i els documentals conformen part indispensable del temari. Continguts que es desenvoluparan fins el 30 de maig de 2013.
"En acabar cada curs fem un viatge de lliure assistència que sol tenir lloc a principis de juny. Enguany, volem anar a Grècia -si la situació del país ens ho permet- per poder gaudir d'un destí artístic i cultural de primer nivell. L'any passat vam viatjar a Praga".
El perfil de l'usuari es correspon amb un públic adult d'edat molt diversa, des dels 20 fins els 80 anys. "Al principi la majoria eren dones, però poc a poc la cosa es comença a equilibrar perquè el número d'homes va en augment", senyala Pelfort.

Distribuïts en matins i capvespres -de dilluns a dijous-, la professora indica que un dels atractius d'aquesta oferta roman en la recerca de diàleg amb els alumnes. Les activitats fora de l'aula també són importants, com la visita a jaciments arqueològics, a exposicions o, en ocasions, als estudis dels mateixos artistes.

"El dijous al matí encara es pot recol·locar alguna plaça disponible", afirma Pelfort.
Si s'anima, encara hi pot ser a temps.