Treballs. La feina que han aportat els voluntaris ha estat fonamental durant les darreres setmanes - Paco Sturla

TW
0

La segona campanya d'excavacions al poblat prehistòric del Coll de Cala Morell finalitza avui després que, des del passat 8 d'octubre, s'hagin continuat les prospeccions iniciades l'any passat i que tindran continuïtat el proper exercici. Han estat tres setmanes d'intensa feina i en la que hi han participat una trentena de voluntaris, un fet que els directors del projecte valoren molt positivament, especialment en un moment en el qual s'ha reduït considerablement el finançament per part de les administracions.

Enguany, el projecte "Entre illes" ha comptat amb l'estaló econòmic del Consell i de l'Associació dels Amics del Museu de Manacor, i amb l'ajuda logística de l'Ajuntament de Ciutadella, del Museu des Bastió de sa Font i de l'Associació Amics del Museu de Menorca. Així, els retalls econòmics han obligat a reduir el període d'excavacions per tal d'ajustar-se al pressupost.

Aquest jaciment compta amb una dotzena de navetes d'ús domèstic que les proves del Carboni-14 han determinat que van deixar de ser utilitzades entre el 1400 i el 1250 abans de Crist. Unes construccions que responen totes a un mateix patró i que sembla que es van aixecar en aquest indret per tal de donar seguretat al poblat.

Els codirectors de les excavacions, Toni Ferrer, Damià Ramis, Magdalena Salas i Montserrat Anglada, esperen extreure noves dades al treball de laboratori que s'inicia a partir d'ara. "S'han de netejar les ceràmiques i les mostres trobades, s'han de fer estudis i veure si hi ha materials susceptibles de ser reconstruïts", explica Anglada, qui afirma que "un mes d'excavacions implica quatre o cinc mesos al laboratori".

Portes obertes
Per tancar aquest segon període d'excavacions, per demà s'ha programat una jornada de portes obertes perquè tothom qui vulgui pugui veure el jaciment. Així, es convoca els interessats a les 10.30 hores a l'aparcament ubicat al costat de la primera rotonda (de la taula), just a l'entrada de la urbanització.