Dinar. La paella gegant va ser el complement perfecte per una diada amb diferents actes pensada per establir relacions entre els esplais de l’Illa - Paco Sturla

TW
0

Fins a 1.050 persones van assistir a la Diada de la Federació de Persones Majors que va tenir lloc ahir al Recinte Firal des Mercadal, una trobada que va ser tot un èxit de participació i que va servir no només com a jornada festiva, sinó també per reivindicar el paper que juga la gent gran, especialment, en un moment d'incertesa i precarietat com l'actual.

A les 10.30 hores va començar la diada amb la recepció de tots els assistents i una visita guiada pels diferents centres artesanals des Mercadal. Un passeig que va precedir l'actuació del grup Cantaires del Club de Jubilats des Castell, i la representació de l'obra teatral de les Chachas sense Fronteres. Dues propostes que van entretenir i divertir els presents, i que van servir per anar fent gana.

Gran paella
I és que un dels plats forts del dia va ser el dinar d'arròs que hi havia preparat per a tots ells. Mentre els majors feien temps amb una picada de patates i olives, des de Tot Arrossos elaboraven un àpat per a les 1.050 persones presents. Un procés per al que es van necessitar 120 quilograms d'arròs, 40 quilos de sofregit, 80 pollastres, 70 quilos de carn de porc, 20 quilos de salsitxa, 9 quilos de gambes i un poc de sípia.

L'espectacularitat d'una paella tan gran i la destresa dels cuiners a l'hora de preparar-la van encuriosir a desenes de persones, que es van acostar fins a la improvisada cuina per seguir el procés d'elaboració.

La jornada, que va suposar una despesa de 5 euros per persona (inversió ben feta vist el resultat i la satisfacció dels assistents), es tancà amb dues actuacions simultànies a diferents racons del Recinte Firal. Així, hi va haver un ball a càrrec d'en Reynés i l'actuació dels Amics de sa Música de Ferreries.

Manifest
A l'inici de la diada es va llegir un manifest firmat pels deu clubs de jubilats de l'Illa, en que, a part d'explicar els objectius d'aquestes entitats, es va fer una crida reivindicativa. Així, recorden que "la Federació de Caixes d'Estalvis d'Espanya ha publicat un estudi on reconeix el paper que representen els jubilats en el marc socioeconòmic actual. Som l'estaló de fills i néts, que en moments difícils ens trobem compartint amb el que dóna de sí una pensió".

Per això, "els jubilats assumim una sèrie de retallades en temes de salut, també en ajudes per a persones depenents, augment de la despesa d'electricitat i impostos, les pensions tornen cada vegada més petites, perdem poder adquisitiu".

"La Federació de Persones Majors de Menorca volem fer una crida al compromís. En primer lloc als associats, que essent com som de conscients de la situació, ens mobilitzem en tot allò que millori la vida de tots, no esperem que ens ho donin fet".

Per altra banda, "referent al tema de les retallades en educació, sanitat i alerta a les pensions, ens empenyen a recordar quines són les prioritats i els drets de cadascun". D'aquesta manera, des dels esplais menorquins es demanen "com i quant baixaran els preus d'avió entre illes, quan es cobrarà la part del Consell de l'any 2011 pendent, quan es firmarà la subvenció de l'any 2012, quan tindrem les mateixes oportunitats de viatge de l'IMSERSO que els de Mallorca, quan estarem representats, de fet, a la Federació Balear?".

En darrer terme, el manifest també expressà que "la proposta o proclama de celebrar aquest 2012 l'Any Europeu de l'envelliment actiu i intergeneracional, ens sembla un pamflet publicitari, molt enfora del coneixement i reconeixement del que representen els clubs de jubilats". Per tot l'exposat, la federació reivindicà un "paper més actiu i compromès dels clubs que mereixen més atenció i suport de les administracions".