Port. El "Gunilla" viatja amb 40 alumnes de Batxillerat suecs que realitzen així part del seu aprenentatge - Gemma Andreu

TW
0

El vaixell-escola "Gunilla" ha portat fins a Maó a 40 estudiants suecs que cursen part del seu Batxillerat de ciències socials embarcats durant uns mesos per enriquir el seu coneixement amb noves experiències sobre el seu aprenentatge. Visiten Menorca per segona vegada i ho fan per atracar-se a l'OBSAM que els rep i informa sobre un dels seus projectes importants, el Sistema d'Indicadors de Sostenibilitat.

Ahir al matí dos tècnics col·laboradors de l'OBSAM, Rafel Quintana i Marta Pérez, van introduir als alumnes suecs en un sistema que té, entre altres objectius, el de difondre informació sobre la sostenibilitat fent-la accessible a la societat.

El Sistema d'Indicadors de Sostenibilitat, s'elabora amb la informació continguda en els múltiples indicadors bàsics i d'altres informacions que recullen els tècnics i elaboren informes en un format sintètic i definit per descriure les tendències que es donen en aquest camp per tal de fer reflexionar a la societat sobre necessitats concretes en qüestió medi-ambiental.

El gran galió T/S "Gunilla" és l'estrella del Batxillerat d'Öckerö. L'educació consisteix en uns estudis durant tres anys i els alumnes tenen entre 16 i 19 anys. L'Institut es troba a l'Illa d'Öckerö a la costa oest de Suècia, el fet que estigui situat a la vora del mar és una inspiració tant pels estudiants com pels professors que després s'embarquen per descobrir món des de l'aprenentatge científic. Naveguen dos mesos cada any i visiten ports de tot el món.

Durant els viatges els alumnes del "Gunilla" segueixen desenvolupant les seves matèries, cada dia en alta mar tenen classes d'anglès, ciències socials, etcètera, a més s'interessen per la cultura dels indrets que visiten a la vegada que gaudeixen de situacions autèntiques i són aquestes les que els proporcionen experiències úniques.

A bordo es divideixen en tres guàrdies en les quals treballen amb la navegació (com a timoners, vigilants, ajudant a la cuina o treballant en el manteniment del vaixell). Quan arriben a port els alumnes fan distintes excursions, a Menorca han visitat en aquesta ocasió la platja de Punta Prima, i realitzen entrevistes.

El "Gunilla" desperta en els seus alumnes una gran curiositat quan exploren el món com a estudiants i no com a turistes. Són testimonis de múltiples realitats, també de les injustícies greus i la pobresa així com problemes internacionals.