Animació. Autoritats i fillets ahir, durant la celebració de la fira - J.Janer

TW
0

Per segon cop, la Fira del llibre en Català s'instal·la a Ferreries, hi ho fa, acompanyada d'un bon grapat d'activitats, que no sol complementen la fira, podríem dir que la justifiquen, atenent què, per jugar a fer mots, trobar el significat de paraules o trobar el camí dels contes cal llegir, entre d'altres coses, el diccionari Català-Valencià-Balear, eina bàsica per conèixer i conrear la llegua catalana, i que la fira, aquest any, gira a l'entorn d'aquesta obra magna d'Alcover i Moll, celebrant alhora, el 150 aniversari del naixement del seu impulsor mossèn Alcover (1862) i el cinquantè aniversari de la publicació del darrer volum del diccionari.

La fira, instal·lada sota els envelats de la placa de l'Oar de Ferreries, mostra les novetats del llibre en català, i d'una manera especial novetats editorials a Menorca, de la mà de set llibreries illenques: Pau, Fundació, Torre de papel, Jocs, Juguettos, i sa Llibreria. De bon hora, les parades dels llibreters, es mostraven força animades, creant-se un clima càlid envers al mon literari en català.

A mig matí, Mercè Arànega, posà al descobert la màgia dels comtes, mitjançant la il·lustració. El perquè els animals dels contes porten roba o parlen, trobà, amb la complicitat dels molts infants que l'escoltaven, el sentit màgic dels contes.
La presentació de la publicació del premi Francesc de Borja Moll, a càrrec de Susanna Febrer Cardona, comptà amb la presència de la consellera de cultura Maruja Baíllo, i del batlle de Ferreries Manuel Monerris, entra d'altres.

Si el primer acte fou pels més menuts, el segon fou pels més assenyats que buscaven la signatura , per part dels autors, d'alguns dels llibres editats a Menorca.

El televisiu, Marius Serra, fou l'encarregat, al capvespre, d'espipollar paraules pròpies de l'illa, tot cercant el seu significat, amb la complicitat dels presents, que amb gran nombre l'escoltaren.

L'escriptor ferrerienc, Joan Pons, segui a l'espipollant, tot presentant les dues novel·les menorquines publicades aquest any: Ningú pot enganyar als morts (Josep Maria Quintana), i Pura sang ( Ada Castells), presentació que comptà amb la presència dels autors, amb els mantingué un diàleg secant l'entrellat de les seves novel·les.
La jornada del dissabte finalitzà amb la lectura de poemes a càrrec de l'Associació d'escriptors en llengua catalana, amb la participació de Magdalena Gelabert, Anna Maria Ticoulat, Pere Gomila i Miquel A. Maria.

Per avui diumenge la programmació d'activitats es la següent: a les 10.30, contes amb Xaranga (a l'abordatge, contes de pirates), i a les 11.30 hores, la final del concurs de lletrejar.

La jornada finalitzarà amb la presentació del nou tom de l'Enciclopèdia de Menorca, Història de la Música a Menorca, de Gabriel Julià.

La fira, entre d'altres coses, dona l'oportunitat de fruir d'àpats i dolços, que diferents restaurants i pastisseries de Ferreries, posen a l'abast de tothom.

La VIII fira del llibre en català, tancarà les portes avui a les 14 hores.