TW
0

Autofitxa

Em dic Pere Al·lès Pons, tenc 43 anys, estic casat amb Marta Sánchez Colom, i tenim tres fills, els bessons, d'onze anys, en Pere i na Llúcia, i en Lluc de cinc anys. D'ençà fa tres anys sóc llibreter. M'agrada anar cercar bolets, no sols esclata-sangs, som apassionat del Barça, practico el futbol de manera amateur, i m'agrada llegir, que per un llibreter es primordial.

D'ençà quan és llibreter?.
Fa uns tres anys, vaig entrar en el lloc d'una germana, i quan els meus pares, en Pere i na Xisca, es van jubilar, en vaig fer càrrec jo de la llibreria.

Aquesta llibreria, sa Llibreria, porta un munt d'anys oberta.
I tant que sí, ja són 52 anys. Als seus inicis, venien de tot un poc, fins i tot llana, i en l'actualitat, és llibreria, papereria i té apartat de joguines.

Dins el mon llibreter de l'Illa, és una de les de referència.
No sé si referència, però els lector ens tenen en compte, ja que tenim clients de tota l'Illa. Els meus pares, més concretament la meva mare, varen ser els qui van introduir la part dels llibre al negoci, sempre des de l'amor per la lectura.

Per ser un bon llibreter, cal ser un bon lector?.
Jo crec que sí, i cal ser crític, però també és important saber escoltar als clients, perquè ells també són una bona guia.

Ferreries és un poble on agrada la lectura?
I tant. No se si sa Llibreria hi té quelcom a veure, però hi ha un sector important que li agrada , i el grup de lectors tot plegat, fa un caliu propici perquè hi hagi un premi literari com el Francesc d'Albranca, on hi ha una participació altíssima de gent jove participant.

Quina mena de llibre és el més demandat?
Això va per temporades, o millor dit, per les apostes de les editorials. La novel·la històrica sempre té un bon espai, la novel·la negre ha tingut els seus moments, i va haver-hi un moment que sortien escriptor escandinaus fins davall de les pedres. Això depèn un poc de les editorials con ja he dit. En aquest moments, la moda és la de temàtica eròtica, parlem de la trilogia " Les cinquanta ombres de Grey" (Erika Leonard J.), que curiosament, sols la compren les dones. Per acabar, i quan parlem de temàtica, o fins hi tot d'autors, no podem deixar de banda els menorquins, els quals sempre tenen uns lectors fidels.

Hi ha algun llibre estrella?
D'ençà jo estic al front de la llibreria, un llibre que s'ha venut molt és " La Sombra del Viento" (Carlos Ruiz Zafón), i ara les ombres de Grey, et diria que hi ha dones que s'han iniciat al món de la lectura amb aquest llibre.

Llibres en català o castellà?.
Depèn de la franja d'edat. Llibre infantil, diríem fins els 14 anys, guanya el llibre en català, parlaríem d'un 75 per cent de lectors, i pel que fa al sector d'adults, fins fa poc era el contrari, però ara s'està equilibrat.

La crisi afecta al món del llibre?.
Un poc sí, però el bon lector sempre seguiran llegint. Cert és que ara hi ha altres medis de lectura, com els llibres electrònics, però no són majoritaris.