Sembra. Vila i Cardona van seguir el procés que va portar a terme el passat dilluns el pagès Bartomeu Pons, de Mussuptà de Baix - V.V.

TW
0

El primer pas per a elaborar una cervesa amb productes cent per cent menorquins ja està en marxa. El passat dilluns, Vicent Vila Pla, propietari del restaurant Molí de Foc, i el mestre cerveser Dani Cardona van assistir satisfets a la sembra del blat que els permetrà fabricar una 'bière blanche', una cervesa de blat sense maltejar que aromatitzaran amb pell de taronja i cilantre. El resultat serà una beguda bastant gasificada amb una graduació alcohòlica baixa, d'uns 3,5 graus, i especialment recomanable per a consumir a l'estiu degut a les seves propietats refrescants.

En l'argot cerveser, el procés que ha engegat Vila és l'anomenat "quilòmetre zero", que s'aplica quan tots els productes que s'empren per l'elaboració de la cervesa són autòctons del lloc de fabricació. De moment, el blat sembrat a un lloc ubicat a la carretera de Binidalí pel pagès Bartomeu Pons, de Mussuptà de Baix, es recollirà a finals de maig i, per tant, la primera cervesa fabricada amb aquest cereal menorquí sortirà a la venda a finals del mes de juny. Ho farà sota el mateix nom de "La Climentina", que actualment elaboren a la fàbrica de Sant Climent utilitzant ordi, blat maltejat procedent d'Alemanya i blat sense maltejar importat de Bèlgica.

En concret, s'ha sembrat poc més d'una hectàrea de la varietat Artur Nick R-1 d'aquest cereal i, segons Vila, es podran recollir unes quatre tones de blat, amb les quals es podran fabricar uns 30.000 litres de cervesa. En aquest sentit, el propietari del Molí des Foc apunta que, possiblement, posaran a la venda l'excedent de blat a altres cerveseries d'Espanya, ja que la producció superarà les seves necessitats.

Per la seva part, el mestre cerveser assenyala que el blat recollit no es maltejarà i, d'aquesta manera, els enzims de l'ordi maltejat, que compren a Alemanya, actuaran sobre els midons del cereal sembrat a Menorca. "Haurem de fer alguns canvis en el procés d'elaboració perquè la conversió de midons a sucre serà més lenta", indica Cardona, qui explica que el procediment de maltejat consisteix en fer germinar el gra per aconseguir alliberar els enzims que converteixen el midó en sucre i, posteriorment, paralitzar la germinació aplicant calor.

El següent pas serà iniciar amb la sembra d'ordi a Menorca. Vila espera poder maltejar artesanalment uns 2.000 quilos d'aquest cereal l'any que ve, utilitzant el mateix forn del seus restaurant. També han plantat ja el seu propi llúpol, una planta trepadora de la qual s'empren les flors femelles per donar sabor i amargor a la cervesa. Actualment, l'equip de Sant Climent utilitza llúpol comprat a Baviera, però a partir del proper mes de setembre podran elaborar la seva cervesa amb llúpol cultivat a les seves pròpies instal·lacions.

Malteria

A llarg termini, la intenció de Vila és impulsar la construcció d'una malteria a Menorca, el que permetria maltejar tant l'ordi com el blat a l'Illa. El propietari del Molí de Foc xifra en uns tres milions d'euros la inversió necessària per dur a terme aquest projecte que, segons subratlla, donaria feina directament a entre 50 i 60 llocs de l'Illa en els treballs de cultiu del gra mentre que al voltant d'entre 20 i 30 persones podrien treballar a la malteria.

El santclimenter d'adopció és conscient que les dificultats econòmiques no faciliten una inversió tan elevada, tot i que afirma que ja s'ha posat en contacte amb representants del Consell per exposar la seva idea. "Els hi ha semblat interessant i, en aquest sentit, hem parlat de la possibilitat de treballar junts en aquest ambiciós projecte", indica Vila, qui assenyala que a Espanya només les empreses Damm i San Miguel compten amb instal·lacions d'aquest tipus. La resta de petites cerveseries de l'Estat espanyol compren els cereals ja maltejats a l'estranger i, en el cas de que existís una malteria a Menorca, podrien comprar el producte que necessiten a l'Illa.

A més, Vila destaca que per fer realitat aquest projecte necessitaria també la col·laboració de les cooperatives agràries, que disposen de les infraestructures adequades. De moment, el propietari del restaurant de Sant Climent i el mestre cerveser viatjaran a Amberes (Bèlgica) per visitar petites malteries i conèixer a fons el seu funcionament.