Cartell. És obra de Josep Rotger Florit, sobre la Menorca prehistòrica - J.R.F.

TW
0

L'Ateneu Musical de Ferreries està d'enhorabona. Els dies 18, 19 i 20 de gener, la seva Banda Municipal protagonitzarà l'estrena mundial de "The Island of Light" (L'Illa de la Llum), una obra inspirada en Menorca que ha estat creada pel compositor José Alberto Pina, i que és propietat de l'editorial holandesa Molenaar, que ha comprat els drets d'autor per tal de fer-ne una distribució a escala internacional.

"The Island of Light" és el resultat de l'encàrrec que l'Ateneu Musical de Ferreries va fer l'any passat a Pina, coincidint amb la interpretació per part de la banda ferrerienca d'una de les seves composicions, "El Triangulo de las Bermudas", en motiu del 150 aniversari de l'entitat cultural. Arrel d'aquell contacte, l'Ateneu va convidar el jove compositor murcià perquè conegués les particularitats insulars, i que pogués composar una obra inspirada en i dedicada a Menorca.
una obra, tres moviments

Com indica Molenaar a la seva pàgina web, "The Island of Light" és una composició de 23 minuts de durada que consta de tres moviments. El primer d'ells, "Cova d'en Xoroi", està inspirat en un dels espais més llegendaris de Menorca i en la història del "moro anomenat Xoroi". El segon moviment és "On the clouds" (En els núvols), en què el músic trasllada les sensacions després de sobrevolar l'Illa; i el darrer és "The Giants" (Els gegants), inspirada en la Menorca megalítica, un moviment "ple d'un dur contingut emocional" basat en la percussió, que trasllada l'oient a temps pretèrits.

Des de l'Ateneu Musical, el seu president, Josep Cardona, expressava ahir la satisfacció per l'obra i per l'honor que representarà per a la Banda de Ferreries protagonitzar la seva estrena mundial. "Per nosaltres és un orgull, és una obra fantàstica. Serà un repte, i no només a nivell interpretatiu per part dels músics, sinó també a nivell organitzatiu". I és que a hores d'ara l'entitat ja ha rebut peticions per presenciar l'estrena per part de persones d'altres indrets del país. "Hi ha gent de fora que vol venir, Pina és conegut, ha sonat molt a Madrid, amb directors importants".

Així, l'estrena d'aquesta obra a Menorca es converteix en "un repte" per a l'Ateneu Musical, des d'on són conscients que "l'habitual és que aquest tipus d'estrenes es facin a grans escenaris de Madrid o a Barcelona, a llocs com el Liceu".

El primer concert serà a l'Església de Santa Maria de Ferreries divendres dia 18 de gener a les 21.30 hores. Serà però al Teatre Principal on dia 19 (21.30 hores) s'hi espera la presència de persones arribades de fora, mentre que diumenge dia 20 (12.30 hores) es repetirà a la Sala Multifuncional de Ciutadella.

Promoció per a Menorca
Cardona destaca la repercussió que aquesta obra pot tenir per a l'Illa. "Té importància a nivell turístic, per a la promoció de Menorca. La composició ha agafat una segona dimensió, perquè 'L'Illa de la llum' es tocarà a altres indrets de tot el món". En aquest sentit, el president de l'Ateneu espera que "els polítics sapin veure aquesta altra dimensió" i que ho aprofitin. Tal vegada per això, el Consell ja patrocina els concerts que es faran tant a Maó com a Ciutadella.