Vinyeta. Feta per Yeti i publicada el 28 d’octubre en aquest diari - Arxiu

TW
0

L'oficialitat del topònim bilingüe Maó-Mahón es va poder llegir dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Un canvi en la denominació del municipi que es farà totalment efectiva en un període de 30 dies hàbils des d'aquesta publicació, en cas que no es presentin al·legacions. Així, sembla que l'entrada en vigor del topònim es produirà més tard, ja que tant partits polítics com entitats i particulars han anunciat la presentació d'al·legats en contra d'un canvi que respon, segons coincideixen, a argumentacions exclusivament polítiques i sense estalonar-se en raonaments científics i filològics.
Entre els partits polítics han comunicat que presentaran objeccions al canvi de denominació el PSOE, el PSM, Esquerra de Menorca i les Joventuts d'ERC a Menorca. També ho ha confirmat el col·lectiu de professors de Llengua Catalana, mentre que els membres de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis estan a l'espera de decidir si ho presenten a títol personal o és possible fer-ho en nom de l'IME. Per altra banda, Acció Cultural de Menorca ha de debatre aquesta qüestió entre els seus membres.

Però la coincidència és plena, tant dels partits polítics com de les entitats que s'oposen a la mesura impulsada per l'equip de govern del Partit Popular a l'Ajuntament de Maó. Tots defensen que el canvi de topònim ha suposat un incompliment de la promesa electoral feta pel PP quant a la celebració d'un referèndum per decidir sobre aquest tema. Així, la sensació generalitzada és que la decisió s'ha pres fent valer la majoria absoluta al plenari i renunciant a qualsevol tipus de criteri científic i filològic.
detractors

"Hem de fer una crítica perquè no hi hagi aquesta denominació extraterrestre que han posat, amb el guionet, no té cap sentit filològic", expressava ahir Ismael Pelegrí, del col·lectiu de professors de Català dels instituts de Maó, qui també com a cap de la Secció de Llengua i Literatura de l'IME indicà que segurament hauran d'optar per presentar al·legacions a títol personal, ja que els 30 dies de termini es preveuen insuficients per convocar reunions a tots els departaments per decidir si se'n presenten. Així, Pelegrí afirmà que els textos que es presentin hauran de tenir necessàriament un "rigor filològic" per deixar palesa l'evidència del caprici polític.

La presidenta d'Acció Cultural de Menorca, Marta Fuxà, va exposar que l'entitat ha de decidir encara si presenten o no al·legacions. Tot i que la seva posició és d'oposició total a la decisió del PP de Maó, planteja que les millors al·legacions haurien de venir d'aquells organismes amb pes acadèmic i científic, com ara la Universitat de les Illes Balears o l'IME. Tot i així, considera que és necessari que "hi hagi una gran resposta ciutadana", demostrant el "sentit comú i els criteris científics", en contraposició a "la manera d'actuar del PP, que tot i haver anunciat un referèndum ha acabat utilitzant la majoria absoluta" per prendre la decisió. "L'Ajuntament de Maó està fent un ridícul històric, cap altre municipi té un doble topònim, és una cosa absurda en una cosa tan significativa com és el nom de la ciutat".

Quant als partits polítics de Maó, amb o sense representació al Consistori, també mostren una total coincidència sobre el factor ideològic que envolta el canvi de topònim. Des del PSM, la seva coordinadora a la ciutat de Llevant, Laia Obrador, explica que "ja estem treballant en les al·legacions, les estem acabant de definir, amb arguments vinculats a informes tècnics i científics, perquè n'hi ha uns quants" que avalen la incorrecció i la nul·la lògica de la forma Maó-Mahón. "Les raons científiques no s'han tingut en compte, és una decisió totalment política".

Mentre, el portaveu del PSOE, Vicenç Tur, exposa que, tot i que el seu partit presentarà al·legacions, el més oportú serien els arguments dels més entesos, com ara la UIB.
JERC-Menorca impulsa la campanya "Al·lega Maó", per incentivar els menorquins a presentar la seva objecció a les intencions del PP. A més, i igual que el PSM, prepararan un full genèric on el ciutadà només hi hagi de posar les seves dades personals, sent els partits els que ho registraran.

En darrer terme, Àgueda Tur avança que també a Esquerra de Menorca "intentarem mobilitzar la gent, perquè estem en contra del topònim" que imposa el PP.