TW
0

autofitxa
Som en Biel Pons i en Quico Parpal. Tenim 47 i 55 anys, i som de Sant Lluís i de Maó, respectivament. Som els responsables de la direcció esportiva i de la gerència del Centro Deportivo Malbúger, un club en què fa 13 i 10 anys que feim feina. Entre les nostres aficions hi ha els cavalls (Biel) i anar en bicicleta (Quico).

Què és el més important a l'hora d'organitzar un centre esportiu?
B.P.: S'han de quadrar una sèrie d'activitats dins d'uns horaris que vagin bé als usuaris, i intentar donar el màxim de diversitat possible. Aquí tenim el gimnàs; la piscina, on hi tenim activitats d'aquagym; i després, als exteriors, esports com el tennis i el pàdel.

Quines són les disciplines més demandades actualment?
Q.P.: Podríem dir que hi ha tres pilars bàsics: les activitats a la piscina, com l'aquagym, que té molta demanda; i les dirigides de fitness, tant d'spinning com pilates, que avui en dia es practiquen molt. I després sempre hi ha els esports més tradicionals, el tennis, el pàdel. Però el que més demanda la gent són les activitats d'aigua, l'spinning i el pilates. Encara que també hi ha altres modalitats que també tenen demanda. El paintball també en té. Estem organitzant partides, en col·laboració amb un camp de Ciutadella. Procuram tocar tot allò que els usuaris puguin demandar.

L'usuari demanda noves activitats?
Q.P.: La gent viatja molt, real i virtualment, i li agradaria que a Menorca hi hagués activitats més diverses, com les que es poden trobar a Palma. Però aquí, el volum d'habitants ho limita, encara que siguin activitats atractives i molt interessants. Si són minoritàries, les possibilitats d'existir es redueixen.

Posar-se en forma i perdre els quilos dels turrons segueix sent un propòsit d'any nou?
Q.P.: Cap comerç pot dir com serà l'any que comença, perquè les coses estan ben crues, molt tristes. Però tradicionalment, setembre i gener són dues bones èpoques per a les inscripcions. Però hem de rompre amb els tòpics, l'important és la regularitat, el benestar i la salut. Allò d'apuntar-se el gener pels estralls dels turrons... Segur que n'hi ha, però sense un hàbit, dura poc. I n'hi ha que comencen fort, vénen els set dies de la setmana. Però això fa que es cansin abans, perquè tenen vida pròpia i fer esport cada dia els deixa esgotats. La regularitat és millor.
B.P.: Sí que és cert que els darrers anys, les puntes d'inscripcions dels mesos de setembre i gener han estat menors.

Hi influeix la situació econòmica.
Q.P.: No n'hi ha cap dubte. Que l'IVA hagi pujat d'un 8 a un 21 per cent ha fet mal a molts sectors, un d'ells és l'esport. És un increment molt gran en la quota. Perquè les instal·lacions esportives, per mantenir el mateix nivell, han de fer pagar més al client. Ho hem notat des de setembre.

S'han perdut usuaris?
Q.P.: Sí. Els clients et diuen que els motius són econòmics, perquè no poden pagar les quotes.

Hi ha qui diu que fer esport és ben bé un luxe...
Q.P.: Pensam que no. El que passa és que molta gent ha perdut la feina, hi ha qui ha restringit hores i qui cobra menys. Entenc que no sigui una prioritat, però no serà perquè les tarifes siguin cares.