Visibilitat. La boira que ahir dematí cobria el port de Maó impedia veure la làmina d’aigua i deixava S’Altra Banda mig amagada i entre tenebres - José Barber

TW
0

El port de Maó es despertava ahir premiant amb una preciosa estampa amb la boira com a gran protagonista. Un fet ben habitual les darreres setmanes per la situació anticiclònica que ha predominat des de Nadal fins aquests primers dies de gener. Una situació que, per altra banda, també ha provocat un avançament en l'aparició de les seques de gener, més habituals a les darreries de gener i a principis de febrer.

El col·laborador del diari "Menorca", Xavi Pons Cladera, explicava ahir que l'hivern està sent molt plàcid en termes meteorològics, amb temperatures més suaus de l'habitual en aquestes dates. I és que els darrers dies s'han registrat màximes d'entre els 16 i els 18 graus durant el dia, mentre que les mínimes a la nit han baixat, per exemple, fins els 6 graus de la matinada entre dimarts i ahir.

Aquesta diferència tèrmica ha estat, precisament, la causa d'aquestes boires. L'absència de vent i les temperatures més càlides de la mar respecte de l'atmosfera han provocat una condensació damunt l'aigua que dóna com a resultat aquestes belles estampes captades ahir dematí per Isabel Coll i José Barber.

Altes pressions
Igualment, les altes pressions d'aquests dies han fet davallar el nivell de la mar. Aquesta situació ja va estar ben vigent durant les festes de Nadal, i va deixar imatges com la que acompanya aquestes línies, del propi Xavi Pons Cladera, des de Punta Prima i amb l'Illa de l'Aire al fons. Es poden observar les seques que han quedat al descobert per la pèrdua de nivell de la mar, amb aquest verd tan lluent i característic que ofereix la vegetació subaquàtica una vegada queda al descobert en superfície.

Tot i així, les previsions pels propers dies ja deixen entreveure un canvi del temps. Entre diumenge i dilluns "s'espera que arribi l'hivern, amb el fred típic d'aquestes dates". Així, Pons Cladera preveu un "canvi fort del temps, amb una baixada important de les temperatures i l'aparició, inclús, de ruixats".

D'aquesta manera, sembla que l'hivern arribarà, finalment, a Menorca.