TW
0

La vehemència engrescadora de Jordi Moya. L'encant ferm de Sor Demetria. La serena comicitat de Gabriel Julià. Els sorprenents nervis en tot un mite com Joan Pons. L'orgull de tenir un fill que triomfa en l'esport. L'esforç reconegut d'empreses que arriben a bon port en uns temps que no són fàcils. El reconeixement a les mares. La nostàlgia i encisadora veu d'Olga Román. La reivindicació des de la malaltia. El record de Josep Miquel Vidal Hernández.

Tot això i més coses, com ara la presència d'unes 330 persones en representació de gairebé tots els estaments de la societat menorquina, es van ajuntar ahir vespre al Sopar de Sant Antoni que cada any organitza Editorial Menorca per trobar-se amb vells amics de Es Diari, conèixer els Protagonistes de 2012 i lliurar els premis periodístics.

La vetllada va ser esplèndida, carregada de bon ambient i episodis brillants. El sopar es va celebrar al restaurant La Minerva del port de Maó, on tornava després d'uns anys. El servei encapçalat per Lázaro Alcaide va ser impecable, molt eficient.

Els comensals van anar arribant al restaurant més o manco puntuals a partir de les 21.30 hores, amb les demores pròpies de les dificultats per aparcar a la zona portuària d'oci. Els va rebre un aperitiu deliciós acompanyat de converses, salutacions i trobades, algunes inesperades, altres més previsibles.

A les deu es va començar a pujar cap al menjador. A la taula presidencial el president d'Editorial Menorca, José Guillermo Díaz Montañés, i el bisbe de Menorca, Salvador Giménez, van ser acompanyats del president del Govern, José Ramón Bauzá, el president del Consell, Santiago Tadeo, la batlessa de Maó, Águeda Reynés, la senadora Juana Francis Pons Vila, el director insular de l'Administració General de l'Estat, Javier López-Cerón, i els accionistes de la casa Gràcia Seguí Puntas i Maria Dolores de Olivares d'Angelo. Altres autoritats presents al sopar eren els batles de l'Illa, alguns diputats autonòmics i representats de diferents entitats.

Un cop tothom havia pres posicions, el bisbe va donar la benvinguda als assistents. Va recordar la importància de la trobada i va instar a treballar per tirar endavant des dels fonaments del catolicisme, que en essència són la solidaritat i la preminència del bé general sobre el particular, fonaments sobre els quals es sustenta la tasca d'Editorial Menorca. Salvador Giménez va destacar els Protagonistes de 2012 com a exemple i model a seguir, amb les virtuts que han de servir per construir una societat més justa i fraterna.

Menú
Eren les 22.30 hores, bona hora per començar a sopar. L'encertada proposta del restaurant La Minerva va ser una amanida tèbia amb arengades, una noissette de vedella a la bordalesa i fines herbes, i una tortada tradicional d'ametlles Sant Antoni, que va sorprendre per estar coberta amb la capçalera del diari "Menorca". No va faltar vi blanc Blanc de Blancs de Perelada, Rioja Crianza Valdeoja i Cava Brut Reserva de Perelada. Ni l'aigua, és clar.

Les animades converses es van interrompre deu minuts abans de l'arribada del dia de Sant Antoni per iniciar el lliurament dels premis. Al capdavant de la cerimònia, els periodistes Fela Saborit i Miguel Juan Urbano. En primer lloc es va desvetllar el nom del guanyador del premi Mateu Seguí Puntas d'article periodístic, que va ser per a Edison Carretero Saborit gràcies al text "Madrid me mata". Va rebre el premi de mans de Gràcia Seguí i va ser, amb diferència, el més escuet en la seva intervenció, amb agraïment inclòs per la seva mare que tenia a pocs centímetres, "si no fos per ella no seria a Madrid ni sabria escriure".

La convocatòria amb més participants va ser la de fotografia periodística, el premi Domingo Marquès. Es va destacar el valor de la imatge distingida com a finalista, presa per Jordi Mir, i es va anunciar que de la guanyadora n'era responsable Miquel Sintes, absent. Va recollir el premi la seva sogra, Àngels Andreu, de la mà de Maria Dolores de Olivares.

La fotografia mostra una protesta de treballadors del IB-Salut per les retallades, amb un home en cadira de rodes en primer pla. "És el meu home", va desvetllar Andreu, qui va explicar que la imatge "significa i dignifica", en un any que ha estat de retalls als quals molta gent ha plantat cara "amb esforç i feina". Va lloar la feina dels professionals de l'Hospital Mateu Orfila, "d'una qualitat excel·lent" i va demanar el punt i final dels retalls perquè "els malalts no s'ho mereixen".
De la càmera a la gravadora. Miquel Àngel Marquès va ser el guanyador del premi d'entrevista Andreu Casasnovas, per una conversa amb Carmelo Servera Pasqual, membre de la nissaga que va potenciar i comercialitzar l'avarca quan només era un calçat de circumstàncies que utilitzaven els pagesos. Va rebre la distinció de mans del bisbe. Marquès va lloar la tasca dels artesans i va demanar per a ells el reconeixement que es mereixen. També va pronunciar les primeres paraules de la nit dedicades a Josep Miquel Vidal Hernández, mort fa pocs dies, qui "empenyia els altres a fer coses".

Protagonistes
Torn per a Olga Román i després, gairebé a les dotze i mitja, es va anunciar que es donarien a conèixer els Protagonistes de 2012. Primer, l'economia. Van ser distingits com a finalistes els events Volta Cicloturista en BTT i Extreme Man, pel seu impuls des de l'esport i cap a la desestacionalització de l'activitat turística.

Els representants de les entitats organitzadores, Guillem Bosch d'Elite Chip, i Pau Allès de la Penya Ciclista Ciutadella van destacar la feina feta. Bosch va reivindicar l'esport com a generador de riquesa i Allès va recordar uns inicis complexos, preludi de l'èxit.

El Protagonista va ser Binipreu Menorca. Cap integrant de la família Marqués no va assistir al sopar per compromisos previs i va recollir el premi un dels treballadors més veterans, Manuel Olmo. La responsable de comunicació, Maria Coll, va pronunciar unes paraules d'agraïment en nom dels propietaris d'una de les empreses més potents de l'Illa, "una empresa cent per cent de l'Illa, que és el seu fet diferencial". Va lliurar el distintiu la senadora Juana Francis Pons Vila.

Sor Demetria es va emportar un dels aplaudiments més càlids de la nit, al donar-se a conèixer que era la finalista en l'apartat d'activitats sociopolítiques. Els que la van voler acompanyar van omplir tres taules. Als seus 91 anys es va declarar "emocionadíssima" per un guardó que va fer extensiu a les Filles de Caritat i el Voluntariat Vicencià. "Demano al senyor que mai no defallim".

El Protagonista va ser Sine Dolore. Una introducció del secretari de l'entitat, Antoni Pons, qui va aprofitar per demanar que no hi hagi més retallades en el combat contra el dolor, va donar pas a l'efusiu doctor Jordi Moya, artífex d'un col·lectiu que ja ha agafat dimensió internacional. La seva entusiasta intevenció destacant el paper de Sine Dolore va acabar fent aixecar a totes les persones de l'entitat que eren al sopar, i no eren poques. Va dir que el cas de Sine Dolore és únic al món pel recolzament social que rep i va demanar protecció a la part més dèbil de la societat, "el malalt". Va lliurar els premis Águeda Reynés.

Els Protagonistes esportius van ser els dos menorquins olímpics, Albert Torres, finalista, i Sergi Llull, guanyador. El jugador del Real Madrid de bàsquet va agrair el premi via vídeo telefònic i es va mostrar orgullós de lluir el nom de Menorca per tot el món. En directe, la mare d'Albert Torres va reinvindicar el seu segon cognom, Barceló, "molt important per jo com a mare". Els quatre pares dels esportistes van manifestar el seu orgull per la carrera dels seus descendents. Els donà la placa Santiago Tadeo.

Per acabar, la cultura, amb dos noms que estan estretament lligats. El finalista va ser Gabriel Julià, mestre i expert musical, autor del darrer tom fins ara de l'Enciclopèdia de Menorca, i el guanyador el gran Joan Pons, ja retirat dels escenaris. "La cultura és imprescindible per a la subsistència". va dir el primer, qui va tenir un sentit record per a Josep Miquel Hernández. Va aprofitar per reivindicar la continuïtat de l'Enciclopèdia. "És per a tu", va dir senyalant al cel. Joan Pons, un il·lustre baríton que ha actuat als millors escenaris del món davant milers de persones, va manifestar la seva emoció i amb la veu tremolosa de qui dóna valor al moment va rebre el reconeixement del "Menorca", mitjà que, va dir, sempre l'ha tractat "d'una manera especial" i que li ha permès via internet seguir lligat a l'Illa malgrat ser molt enfora. José Ramón Bauzá va fer els honors.

Passaven uns minuts de la una del vespre i la tradicional felicitació a Tonis i Tònies va tancar la nit.


Vegi la informació completa i totes les fotos al suplement del sopar inclòs a l'edició impressa del "Menorca" o a Kiosko y Más