Obra esencial. Durant la presentació, d’esquerra a dreta, Fina Salord, Jaume Mascaró i Ismael Pelegrí - Paco Sturla

TW
0

Una obra de referència per a estudiosos, universitaris però també per al gran públic i per a persones inquietes que els agradi Menorca. Així ha definit Fina Salord l'obra en dos volums (el segon s'espera per aquest any) presentada sota el títol "Vicenç Albertí i el teatre entre la il·lustració i el romanticisme", que neix de les jornades que l'Institut d'Estudis Menorquins va organitzar fa tres anys per celebrar l'any Albertí. Una historiografia literària que com els anteriors volums dedicats a Joan Ramis i Antoni Febrer i Cardona, ajuda a marcar una fita molt clara del moment cultural i literari de Menorca del segle XVIII i principis del XIX.

Amb aportacions inèdites
Aquest volum recull no només les aportacions dels participants de les diferents universitats que protagonitzaren les jornades sinó que també està complementat per col·laboracions d'altres estudiosos que han materialitzat el seu coneixement sobre el gènere teatral i la figura d'Albertí.

Ens estem referint a persones com Francesc Perelló, Antoni Joan Pons, Francesc Xavier Martín o Gabriel Julià, que fa un recorregut pel teatre a Maó entre 1750 i 1850 on detalla les pressions que hi va haver per evitar que les traduccions teatrals ja no fossin en català sinó en castellà.

El resultat final és un llibre de consulta que permet situar Menorca dins el marc del teatre català entre la il·lustració i el romanticisme i dins la figura capdavantera i més jove de la seva generació que es Vicent Albertí i que va dur a terme una tasca ingent de traducció de les grans obres del teatre europeu del segle XVII fins a coetanis del segle XIX. Uns exercicis literaris que, com diu Salord, tenien la finalitat de ser representats per tal d'aconseguir fons per la Casa de la Misericòrdia d'on Albertí era directiu.

Editat per tres institucions
Malgrat que el llibre neix impulsat per la voluntat l'IME de divulgar i estudiar la figura de Vicenç Albertí, la sequera pressupostària no ha permès que pogués participar en la seva edició i han estat Publicacions de l'Abadia de Montserrat, la Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Estudis Baleàrics els que han assumit el repte.

Cercant substitut
El president del Consell Científic, Jaume Mascaró, ha anunciat que en 15 dies convocarà una reunió extraordinària per iniciar el procediment de substitució del seu coordinador científic, Josep Miquel Vidal Hernández, recentment traspassat. Un tasca complexa i dolorosa per la sobtada pèrdua que afronten per primera vegada en la història de l'entitat.