TW
0

Autofitxa
Em dic Javier Fernández, tenc 51 anys i sóc d'Alaior. Sóc delineant tot i que en aquests moments estic a l'atur, esper que em tornin a cridar. Estic solter i visc amb la meva família. M'agrada molt participar i col·laborar amb l'associació ASSORME ajudant les altres persones. També m'agrada molt la informàtica. M'encantaria fer algun curs de muntatge de vídeos però, de moment, no hi ha oferta. Sóc el tresorer de l'associació.

Des de quan pateix problemes d'oïda?
Vaig néixer amb oïda però als tres mesos vaig patir una meningitis que em va provocar la pèrdua d'audició. Tenia restes auditives i amb els audiòfons ho vaig poder aprofitar.

Quin grau de pèrdua auditiva té?
D'un 80 o 90 per cent a cada oïda. Hi sent molt poc. Puc sentir música i me resulta agradable a través dels audiòfons, però la comunicació se'm fa complicada.

Quan comencen els seus vincles amb ASSORME?
L'associació es va crear l'any 1998, però un any abans vam començar a tenir les primeres reunions i a establir contactes amb altres persones sordes. Vam crear un grup. Primerament ens reuníem a Ciutadella i després vam decidir muntar l'associació. El registre oficial és de dia 17 d'abril de 1998. De fet, enguany celebrem el quinzè aniversari.

Per què van decidir crear una associació?
Perquè ens poguessin oferir serveis que necessitàvem com el d'intèrpret de llengua de signes, per tenir opció a aprendre coses noves i per accedir a la formació. Estàvem molt incomunicats i ara, a través de l'associació, ens arriba molta informació, més serveis, més ajudes i més accessos a opcions formatives.

Quin és l'objectiu d'ASSORME?
Lluitem perquè s'eliminin les barreres de comunicació i que la informació sigui accessible a les persones sordes. També lluitem perquè hi hagi més recolzament en l'educació i la formació de les persones sordes, perquè a vegades es perd un percentatge molt gran de la informació que es dona dins una classe, per exemple, i això dificulta també la inserció laboral.

Quants socis formen ASSORME?
Actualment som 40 socis.

Quines activitats desenvolupa l'associació?
Moltes coses. Fem grup de lectura, excursions, un curs de fotografia, cursos de didàctica de la llengua de signes, activitats esportives i de lleure per a joves i també formació sobre la identitat de les persones sordes per saber qui som. Conferències informatives.

Ha estat per vostè un impediment la sordesa per poder desenvolupar una vida ben normal?
Per a mi és una cosa ben normal. Fa molts anys que estic treballant de delineant i a mi no me suposa cap inconvenient. Al començament vaig pensar que seria dificultós per a mi, però després no he tingut pegues. Recomano a la gent que segueixin lluitant per accedir a la formació i a l'educació.

Vostè és un exemple en rompre les barreres de la comunicació. N'hi ha de barreres encara per tal que una persona sorda pugui ser autònoma?
Sí que n'hi ha. Moltíssimes i ara més que mai amb els retalls i les crisis que retallen serveis. Quan jo estudiava no contava amb intèrpret però ara amb els intèrprets hi ha més facilitats que a la meva època, vaig passar pena.