TW
0

autofitxa
Sóc Jordi Codina, tinc 38 anys i sóc de Barcelona, de Gràcia. Sóc llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i tinc el màster de Periodisme de la Universitat Columbia-Universitat de Barcelona. Vaig arribar a Menorca fa sis anys, per treballar a Ràdio Menorca-Cadena Ser, i des de l'agost de 2011 sóc cap de premsa del PSOE a Menorca.

Com va començar la seva trajectòria en el món del periodisme?
En realitat jo sóc llicenciat en Dret, bàsicament perquè no vaig tenir prou nota per fer periodisme, que era el que realment m'agradava. Després vaig fer un màster de periodisme a la Universitat de Barcelona i vaig tenir la sort de fer unes pràctiques a La SER, on hi havia molts becaris. A través d'allò vaig trobar feina en una ràdio municipal que em va anar molt bé, Ràdio Sabadell, la segona més gran de Catalunya.

I com arriba a Menorca?
Va ser a través de Ràdio Sabadell com em van oferir feina a Ràdio Menorca, a través d'Ivan Martín, de Sabadell, que era aquí. Ja fa sis anys que vaig venir. Era un repte personal important, pel fet d'haver de fer un informatiu amb cara i ulls amb molt poca gent.

Quina diferència hi ha entre el periodisme a Barcelona i a Menorca?
La gran diferència és que allà vas com en un gran ramat, costa poder fer preguntes. Aquí pots fer-les, perquè hi ha menys gent (a les rodes de premsa). Però la diferència més gran és la proximitat amb el polític. Quan vaig arribar, al·lucinava de poder tenir el telèfon de la vicepresidenta del Govern balear, Joana Barceló, i fins i tot, si la trucaves i no et podia atendre, era ella la que et trucava. Aquí hi ha molta gent que dóna una gran facilitat per poder-hi accedir, a Catalunya és gairebé impensable.

Actualment és cap de premsa del PSOE de Menorca.
Sí, estant a La Ser em van oferir feina al PSOE, em va semblar un altre repte interessant.

I com és el pas de començar a treballar en un partit polític?
Vull que se m'entengui, però un periodista sempre fa política. Tu agafes les dades que et donen, però la teva subjectivitat, els teus ideals, no es poden eliminar.

Evidentment no pots mentir ni tergiversar. Jo sempre m'he sentit una persona d'esquerres i progressista. És un pas important, i potser ara m'hi identifiquin, però aquí puc dir la meva, es xerren bé les coses i això fa que m'hi trobi bé. Els meus ideals conjuguen bé amb aquest partit, tot i que sempre hi poden haver coses a millorar.

Quina és la tasca diària d'un cap de premsa?
Bàsicament hem d'articular el missatge, a partir del que et diu el polític, del que vol transmetre, i l'acabes de polir, per explicar-ho tot bé i que s'entengui, i perquè surti als mitjans de la forma més clara i més directa possible. Però fas de tot, fas una mica d'encaix dins el partit, parlant amb uns i altres, en contacte directe amb tothom.

És un error posicionar un periodista per haver treballat en un partit?
A vegades és desagradable que pensin que estàs marcat. Però entenc que hi hagi gent que t'identifiqui amb un partit. Però a mi el que més m'interessa és el respecte dels meus companys periodistes, que apreciïn que també és una feina periodística.