TW
0

Sant Valentí de Terni era un sacerdot romà del segle III que celebrava en secret matrimonis d'enamorats que tenien prohibida la seva unió. Al ser descobert el sotmeteren a martiri i el decapitaren. Però no va ser fins l'Edat Mitja quan es va associar l'amor romàntic a aquesta figura heroica, i fins a mitjans segle XIX quan Esther A. Howland va idear unes targetes postals, conegudes com "valentines", per fer saber a l'altre quan l'estimava. Amb tot hi ha qui pensa que tot és una moguda comercial, però els grecs ja adoraven al déu de l'amor Eros i els romans a Cupido amb tot tipus d'ofrenes per aconseguir l'amor ideal i aquest no té preu.

"L'amor és la poesia dels sentits", cita Honoré de Balzac. El gest, la frase, el poema, l'ofrena d'una flor, d'un dolç, d'una lectura o una joia, són una mostra afegida d'un sentiment íntim i profund, sempre del tot personal. El 14 de febrer es celebra l'onomàstic de Sant Valentí i és així que s'aprofita per verbalitzar i materialitzar un dels sentiments de més bellesa que complau la humanitat. La celebració de la festa dels enamorats s'ha anat estenent arreu del món des l'àmbit angloamèricà i a Menorca ha arribat en les últimes dècades i, sembla, que per engreixar-se i quedar-se.

Els comerços esquitxen els mostradors de vermell, el color de la passió, brindant aquella mateixa ofrena que servia per fer créixer l'amor ideal. Floristes, com na Cati i na Joana Pons des Bonsais de Maó, asseguren que malgrat els temps que corren aquesta és la celebració que més fidels manté. Avui especialment els homes entregaran a les seves enamorades la rosa vermella com a símbol del seu amor tot i que n'hi ha que volen ser més originals i opten per vares d'orquídies i anthuriums que s'uneixen a la tendresa d'un peluix i a tants símbols com acompanyen aquesta festa, d'entre els que destaca el cor.

Cors de xocolata faran el delit de molts altres que vulguin compartir aquest mateix delit a taula. Els pastissers s'arromanguen cada any amb propostes delicioses tan dolces com el desig al que van destinats. La joia expressa també la bellesa del més pur sentiment i les llibreries troben les paraules que tan excelsos escriptors han aventurat per un dels terrenys més pròxims al sublim.

Per als que no creguin en l'ofrena sempre quedarà la paraula i sinó el pensament que ja trobarà la forma d'alimentar el foc etern de la felicitat en un dia especial o els 365 dies de l'any.