TW
0

Autofitxa

Sóc Albert Rocha Pérez, tenc 32 anys i sóc des Castell. Estic casat amb na Noèlia Coll, amb qui tenc dos fills, Adrià i Marc, de 7 i 4 anys. Treballo en una impremta, sóc oficial de primera en arts gràfiques. Des de fa quatre anys sóc voluntari de Protecció Civil as Castell. M'agrada tot el que suposi practicar esports, activitats a l'aire lliure.

Com va ser que es va fer voluntari de Protecció Civil?
Fa uns quatre anys que ho sóc. Va sorgir xerrant amb voluntaris em van comentar que podria agradar-me, ja que aquestes coses van amb jo. Em van fer una proposta i vaig provar a veure què era ben bé açò. I de moment m'està agradant.

I què fan?
Feim diverses coses, des de neteja de camins, serveis en casos d'emergència amb l'112, col·laboracions amb la Policia Local i amb els bombers, o qualsevol servei que faci falta. M'agrada, perquè el voluntari aprofita el seu temps lliure per fer aquests tipus de serveis.

Quants voluntaris hi ha a la unitat des Castell?
Aquí, as Castell, hem crescut en nombre. Van començar sent cinc, i ara som tretze, crec.

Quin és el tipus de servei més habitual?
Acostumen a ser serveis de prevenció, com el d'avui (per ahir), la Fira d'Estocs, esdeveniments amb aglomeracions de gent, per garantir vies d'escapament en cas que pugui passar qualsevol cosa.

El més difícil deu ser quan hi ha successos...
Sí, però bé, realment, noltros ho toquem menys, sempre som darrera dels professionals. Per davant sempre hi ha la Creu Roja, o equips sanitaris, o la policia, o els bombers. Noltros som un suport als serveis principals, noltros no som professionals. Actuem si Emergències, l'112, ens crida. Si creuen convenient que actuem ens avisen, com va ser el cas de l'incendi a El Pilar, que ens van donar l'avís.

No hi ha una feina diària.
No. Tenim una reunió setmanal, on es xerra dels serveis que hi pugui haver. Prèviament se'ns dóna avís dels esdeveniments que hi ha previstos, per veure si hi ha qualque voluntari que hi pugui anar. Normalment es fan tots els serveis que se'ns demanen, sempre hi ha uns quants voluntaris que s'ofereixen.

S'han de fer cursos per ser voluntari?
Sí, primer has de fer un curs bàsic per ser voluntari. Consisteix en adquirir coneixements, en emergències, de trànsit, de primers auxilis. Després sempre anem fent cursos, d'escalada, d'ascens per corda, de conducció de 4x4 amb remolc, o de maneig de mànegues. Tot i que sempre se'n podrien fer més, perquè a vegades estem limitats. Però és una cosa voluntària i està bé.

La tasca de voluntariat sempre va condicionada al seu ofici.
Sí, cada u té la seva feina, i no sempre tens disponibilitat, estàs supeditat al teu temps lliure, i el destines a aquestes coses, igual com un altre el dedica a les seves aficions.