Miquel À. Marquès Sintes - M.M.

TW
0

Autofitxa
Som en Miquel À. Marquès Sintes (Alaior, 1967). Estic casat amb Margarida Riudavets Moll. Vaig estudiar Geografia i Història a la UIB i vaig fer un postgrau d'arxivística i un de gestió cultural. Treball d'auxiliar d'arxiu al Consell insular. Les meves aficions no són gaire diferents dels altres: m'agrada el cinema, llegir i escriure i, sobretot, fer exercici diari. Som membre del Centre d'Estudis Locals d'Alaior i un dels organitzadors de les Jornades d'Estudis Locals.


Divendres, 8 de març, arranquen les IX Jornades d'Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca. En què consistiran?
Les jornades les iniciam l'any 2004. De llavors ençà no aturam i són per difondre el resultat d'investigacions i d'experiències d'història i gestió del patrimoni cultural. Començàrem les jornades perquè tant a Alaior com a l'Illa vivíem un moment delicat, en què el patrimoni cultural era destruït i no se'l tenia en compte. Vam avançar-nos al que deu anys després la societat i els polítics avui veuen clar: hem de tenir esma a l'hora de conservar el nostre patrimoni cultural, per mostrar la nostra cultura als que ens visiten i brindar una oferta cultural diferenciada.

Després de nou edicions, quin lloc creu que ocupen aquests encontres d'experts?
Estem molt satisfets. Convidam experts a què expliquin les seves troballes amb una condició: fer exposicions planeres perquè qualsevol que els escolti ho pugui entendre. També dir que convidam a experts i a joves que s'inicien en el món de la recerca. És una simbiosi perfecte.

A qui van dirigides les jornades?
El ventall d'usuaris és ampli: professors, estudiants, guies turístics, polítics i tècnics i a tot aquell que vulgui conèixer les darreres novetats sobre cultura i patrimoni.
Es parlarà sobre declarar Menorca com a Patrimoni Mundial i es comptarà amb una representació de l'Ajuntament de Tarragona que explicaran la seva experiència.
Consideram que si volem encaminar bé un treball col·lectiu, fet per l'Administració i amb el suport de la societat civil, hem d'aprendre dels altres. Sabrem com l'Ajuntament tarragoní va aconseguir l'any 2000 que el conjunt arqueològic romà de la ciutat de Tarragona fos declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i quins han estat els resultats econòmics i culturals.

Com pot convèncer a algú perquè vengui a gaudir de les jornades?
Les jornades són obertes a tothom i gratuïtes. Només qui vulgui un certificat, farà un donatiu. Els temes són prou interessants: parlarem sobre el cooperativisme, el procés de declarar Menorca cultura talaiòtica per la UNESCO, l'estratègia de turisme cultural a l'Illa impulsada pel Consell i les novetats sobre arqueologia.

Què més ofereixen aquestes jornades?
Brindam tot un seguit d'actes culturals. Enguany, projectarem imatges recollides per l'Arxiu d'Imatge i So, es presentarà el llibre de la glosa a l'Illa i xalarem amb un glosat, i es farà un recital poètic que lligarà poesia i patrimoni. As Ramal s'obrirà l'exposició "Cultura de pedra", a la Biblioteca d'Alaior s'exposaran llibres sobre patrimoni i al Convent hi haurà tres exposicions: sobre el Camí de Cavalls, la de peces de bronze menorquines a Nova York i la de fotografies antigues de molins vent. N'hi ha prou per triar i per a tots els gusts.