Flor romanial. Il·lustra les diferents recompenses per als mecenes

TW
0

En un temps en què no deixa de qüestionar-se quin serà el futur del paper, les editorials fan equilibris i intenten trobar solucions de concorde amb la difícil situació que viu el sector.

Editorial Moll, l'empresa fundada l'any 1934 pel filòleg menorquí Francesc de Borja Moll i Casasnovas (1903-1991), ha trobat en les plataformes digitals de micromecenatge un dels seus aliats a l'hora de treure endavant projectes literaris concrets. És el cas de la campanya 'crowdfunding' que va finalitzar fa uns dies i amb la qual es preveu la publicació del sisè volum de l' "Aplec de Rondaies Mallorquines" d'en Jordi des Racó, una edició crítica a cura de Josep A. Grimalt amb la col·laboració de Jaume Guiscafrè.

Després d'un primer objectiu d'aconseguir una recaptació de 6.500 euros per a la iniciativa, un total de 165 mecenes han fet possible finalment el finançament a través del web verkami.com amb una quantia de 7.395 euros. El projecte, que ja està en marxa, pretén reunir el màxim d'informació sobre la gran obra de mossèn Antoni Maria Alcover i Sureda. Una proposta que dóna continuïtat a la iniciada l'any 1996 amb motiu del centenari de la publicació del primer volum de la primera edició de l' "Aplec de Rondaies Mallorquines".

Explica l'editorial com "cada rondalla va acompanyada de notes crítiques i comentaris a dos nivells: el del lector culte no especialitzat i el de l'especialista, que trobarà també la transcripció literal de les anotacions corresponents a cada rondalla, extretes de les sis llibretes en què mossèn Alcover consignava el material que arreplegava de la tradició oral i que li servia com a base per a la posterior elaboració dels textos". A més, el volum inclou les il·lustracions que han acompanyat tradicionalment les edicions populars de les rondalles, degudes als germans Francesc de Borja i Josep Moll, i les que va fer Pere Prat i Ubach per a l'edició de luxe commemorativa del cinquantenari de la primera edició. Una de les imatges, la "Flor Romanial" va impresa en una de les tasses, a manera de recompensa -entre d'altres- per als mecenes anònims.

La campanya, les aportacions de la qual aniran destinades al pagament dels drets d'autor i a la difusió de l'obra, fixa també com a objectiu i després d'haver superat la recaptació inicial el llançament de diverses reedicions previstes per a enguany entre les que cal destacar els "Contes Menorquins" de Pau Faner. Una publicació en la qual ja s'hi treballa i que l'editorial publicarà el mes que ve.

La primera obra de faner

Editada per Moll l'any 1972, "Contes Menorquins" és la primera obra de l'escriptor de Ciutadella que va veure la llum. Dos anys després va publicar "L'arcàngel", que va merèixer el premi Ciutat de Mallorca. Tot plegat va suposar l'enlairament d'una intensa activitat literària. Al pròleg, el mateix Francesc de Borja Moll parla d'una narració que "pren ales de fantasia desbordada damunt una acció irreal que arriba a extrems d'ebullició imaginativa. L'asèpsia i la mansueta disciplina que he atribuït als literats menorquins anteriors, són suplantades en aquest llibre per una incisiva irrupció d'elements tràgics, fantasmagòrics i al·lucinants..."

El passat dia 18 es van complir 22 anys de la mort del filòleg menorquí. Des de la seva fundació, l'Editorial Moll ha publicat més d'un miler de títols.