TW
0

Dissabte impartirà al Parc de s'Albufera des Grau un taller. En què consistirà?
Consistirà en explicar què és un jardí mediterrani, una mica la seva història, i les tendències actuals com la xerojardineria o jardí sostenible. Explicarem els fonaments bàsics per a poder fer un bon disseny, partint de la base de perquè volem un jardí i on el volem fer. Aquests dos paràmetres seran els que marcaran tots els passos següents pel que s'intentarà donar el màxim nombre d'eines per poder realitzar un disseny respectuós amb el medi i que respongui a les nostres necessitats. Parlarem del materials que podem emprar, les plantes i del rec.

Quins són els avantatges d'optar per un jardí mediterrani?
Són molts. Un jardí mediterrani està adaptat al nostre clima, fet que voldrà dir que serà un jardí capaç d'aguantar la sequera d'estiu, els vents forts i la salinitat. Així tindrem un jardí fort, sense necessitat de regar massa, amb plantes resistents a les malalties i amb un creixement moderat, amb la qual cosa el manteniment a nivell de podes i altres treballs serà baix. En definitiva un jardí que pot ser atractiu a la vista, funcional i que ens donarà poca feina!

La gent és prou conscient del mal que poden fer les anomenades plantes invasores?
La veritat és que no, segons la UICN (Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa) les plantes invasores són la segona causa a nivell mundial que més provoca l'extinció d'espècies. Crec que amb això ja queda tot dit. Bé només que cal fer molta feina sobretot les administracions per anar-hi posant remei.

Quines són les principals pautes per crear un jardí?
En primer lloc saber perquè volem un jardí i quins usos li volem donar, s'ha de fer un anàlisi del lloc, orientació, vents dominants, disposició de la casa en el terreny, el tipus de terra que tenim i si hi ha problemes a solucionar. Després ens hem d'assentar i posar aquesta informació sobre un paper, fer un dibuix. Un cop tenim això ja podem pensar com volem que sigui el jardí. Haurem de treballar la terra en funció de què hi volem fer i les plantes que em triat per al lloc. Val a dir que aquesta és una decisió molt important, ja que ens marcarà el futur del jardí, hem de pensar que un bon jardí és aquell que cada any que passa és més bonic. També haurem de pensar en els materials durs que podem emprar al nostre jardí, com graves, llenya, lloses de pedra, encoixinats vegetals, per després planificar un sistema de rec per goteig separant les zones en funció de la necessitat d'aigua de cada planta. En definitiva, com que estem creant un ecosistema a ca nostra hem de tenir moltes coses en compte, ja que totes van entrelligades entre elles i si ho feim bé aconseguirem tenir un bon jardí.