TW
0

El ple de l'Ajuntament de Ciutadella disoldrà aquest dijous l'actual Junta Municipal de Sant Joan. Aquest organisme fou creat l'any 1966 i contenia dues seccions, la Junta Ciutadana i la Junta Tècnica; aquesta, encarregada de vetlar per la puresa tradicional dels actes festius.

L'actual equip de govern ja havia anunciat la intenció de suprimir la Junta vigent al creure que és inoperativa i que després d'uns anys i amb el creixement de la festa no donava respostes a les necessitats actuals.

La regidora de Festes, Esperança Juaneda, explicà a aquest diari que "hem cregut que l'actual Junta de Sant Joan no és prou operativa i estam treballant per concloure la redacció d'un nou reglament per a la creació d'un nou organisme amb la finalitat de ser més eficients i amb una tasca més operativa". Juaneda apuntà que "es vol reduir la representació de membres. En l'actual Junta hi havia molta gent. Açò per una banda, però en el nou reglament es pretén ampliar amb altres persones. Hi haurà seccions o comisions per separat que treballaran temes més concrets".

En aquest sentit destacà la creació d'una "branca històrica, que és la que s'encarregarà d'aspectes de tradicions i protocols i també es preveu que hi hagi una comissió tècnica assessora". De fet, la redacció del nou reglament que regirà les funcions d'aquestes seccions "encara no el tenim finalitzat, esperem tenir-ho en poc temps", digué la regidora.

Sí avançà Juaneda que els membres de la Junta de Caixers "no hi seran tots, en canvi s'hi preveu representació de cavallers".

El passat estiu, quan l'equip de govern ja preveia reestructurar l'organisme municipal de Sant Joan, l'alcalde José María de Sintas parlava de recuperar un document elaborat per deu experts l'any 2004 on descriu les funcions de la festa en els aspectes protocol·laris i tradicionals. La intenció, llavors, de De Sintas era no interferir en les competències de la Junta de Caixers Senyors. En aquest sentit, cal recordar que existeix també un exhaustiu document de les funcions històriques de l'Ajuntament en la festa redactat l'any 1989 i aprovat en plenari municipal. Un document en el que hi participà, juntament amb altres quatres persones, l'actual arxiver Florenci Sastre.