Presentació. Baíllo, Fullola i Reynés van anunciar l’inici del curs - Javier

TW
0

La Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei inicià ahir una nova edició amb el curs "El repte de l'aigua en el segle XXI", i que suposa la continuació del nou format de la UIMIR, posat en marxa l'any passat.

Cal recordar que la UIMIR va néixer el 1996, de la mà de l'Ajuntament de Maó, el Consell, el Govern, la Universitat de Barcelona, la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Jaume I. L'objectiu era desenvolupar a Menorca unes activitats i uns cursos d'alta qualitat, en forma d'una universitat d'estiu anual.

Aquest model va funcionar amb èxit molts anys, però la crisi l'ha afectat, fins el punt que les activitats previstes per a l'estiu de 2010 es van suspendre per manca de matriculacions.

Això va fer replantejar el funcionament de la UIMIR, donant especial atenció a la població menorquina. D'aquesta manera, la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei es planteja ara com un seguit de cursos que es celebren al llarg de tot l'any, i no de forma concentrada durant una setmana a l'estiu.

Després d'aquest canvi es va produir també la incorporació del nou director de la UIMIR, Josep Maria Fullola, que agafa el relleu d'Antoni Petrus.
El nou gerent va presentar ahir l'inici del nou curs acadèmic, junt amb la batlessa de Maó, Àgueda Reynés, i la consellera de Cultura, Maruja Baíllo.

Fullola indicà que "venim a fer feina per al teixit econòmic i social de Menorca". Així, explicà que es vol donar especial atenció als àmbits culturals i professionals, en matèries com l'educació, el turisme, la conservació del patrimoni, el transport, l'agricultura, el patrimoni històric i cultural o el reciclatge professional en diferents àmbits.
Per fer-ho, des de la UIMIR es mostren oberts a suggeriments d'entitats o associacions empresarials o professionals, per poder oferir aquelles matèries o cursos que més puguin interessar.

El nou director va assenyalar també que aquesta nova etapa de la UIMIR suposa la reincorporació de la Universitat de Barcelona com a col·laboradora del projecte.
nous cursos

Josep Maria Fullola va indicar que el proper 8 d'abril es celebrarà una reunió del Consell Rector de la UIMIR, on es concretaran els altres cursos per a aquest any. En principi compten amb diverses propostes, sobre temes com la biodiversitat, el clima, l'aigua en la custodia agrària o el patrimoni cultural i el desenvolupament sostenible, entre d'altres.
Per la seva part, la batlessa de Maó va justificar el canvi en el model de la UIMIR atenent a la davallada de demanda de les darreres edicions, motivada, entre altres qüestions, per la posada en marxa del Pla Bolònia, que ha generat una gran oferta en màsters i que, alhora, "ja no fa atractiu el vell format de la UIMIR".

Primera sessió
El professor Narcís Prat, del departament d'Ecologia de la UB, va dirigir les sessions d'ahir capvespre, parlant de l'aigua com a actiu vital, de l'apropiació humana de l'aigua, dels seus usos, dels problemes de les conurbacions urbanes, de la contaminació i de la gestió integrada. Mentre, avui, Antoni Rodríguez, del departament de Ciències de la Terra de la UIB, parlarà dels casos concrets de Balears i de Menorca. Aquest curs finalitzarà el capvespre, amb un debat sobre la gestió de l'aigua a l'Illa.