TW
0

D'ençà fa tres anys estiueja a Menorca, un destí que li encanta per passar les vacances. Però divendres, Maria Badia (Sant Quirze del Vallès, 1947) visità l'Illa per un altre motiu: explicar el paper de les dones en el canvi social a Europa. La convidà el PSOE-Ciutadella per oferir una conferència en el marc del Dia de la Dona Treballadora, que va tenir lloc a l'auditori de l'IES Josep Maria Quadrado. És diputada del Partit Socialista de Catalunya al Parlament Europeu.

Quina és la situació avui dels drets de les dones a Europa?
S'han produït molts avanços en els darrers temps en els drets i en el reconeixement de la igualtat, sobretot gràcies al compromís de la Comunitat Europea. Però ara ens trobam en el context de la crisi econòmica, que marca una important frenada en les polítiques en benefici de les dones. De fet, el col·lectiu femení està patint la crisi d'una manera especial.

Per què?
La crisi afecta especialment les dones perquè tenen feines més precàries i treballs més discontinus, i perquè les grans retallades es fan en polítiques socials, com l'educació i la sanitat. Les dones estan doblement penalitzades perquè els retalls afecten sectors on normalment treballen i a més són els serveis més utilitzats per les dones, com a responsables de les famílies.

En quins aspectes es nota aquesta marxa enrere?
Pel fet, per exemple, que les dones pel seu treball encara cobrin entre un 16 i un 17 per cent de mitjana menys que els homes, quan el 60 per cent dels llicenciats són fèmines, el que demostra que estan preparades. També pel fet de que per cada set homes en els consells d'administració de les empreses hi hagi sols una dona, i al sector financer només un 5 per cent dels directius són directives.

Quines propostes planteja per millorar aquesta situació?
Des del meu grup, demanem que es pugui continuar amb les polítiques d'igualtat. Açò vol dir treballar per millorar els permisos de maternitat i paternitat; mesures per la conciliació de la vida laboral i familiar; el Programa Dafne, d'ajuda a les dones maltractades; o l'aplicació dels Acords de Barcelona, una xarxa pública d'escoletes. A més, en dos mesos s'aprovarà un ordre europea de protecció de les dones maltractades, perquè puguin estar protegides a qualsevol país de la UE. Així mateix, hi ha que incidir en les polítiques d'educació i formació com a garantia de futur.

Com a política, ha patit la desigualtat al llarg de la seva trajectòria?
No es tracta de patir, sinó que m'he hagut d'espavilar. En la meva generació no era normal la presència de les dones en els llocs de decisió. Ens ha tocat tenir tres jornades: formar-nos, pujar la família i treballar, tot sense ajudes. Ara bé, crec que hem estat una generació afortunada perquè hem pogut lluitar i canviar les coses. Hem tingut l'oportunitat de participar en el canvi social, i açò és molt reconfortant. Les dones podem lluitar i fer canvis.