TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella, tenc 77 anys, estic casat amb Catalina Moll (de Son Camaró) i tenim dos fills, dues filles, set néts i un en camí. Som mestre de manobre retirat, membre del Consell Parroquial de Sant Esteve i represent el grup de manteniment de la Parròquia. Som soci dels dos clubs de jubilats de Ciutadella. Amb la meva dona passam moltes estones a l'hortal on ens cuidam dels animals, els arbres de fruita i cultivam horta. M'agrada molt fer empelts. Vaig esculpir l'escut de Menorca per a la primera seu del Consell insular al Camí des Castell de Maó.

Com s'introduí en l'ofici i com ha estat la seva trajectòria?
Vaig començar a fer feina amb mon pare, Antoni Florit Pons, l'any 1948. Jo era un al·lot i llavors mon pare feia el boínder del casat de Roberto Vivó, a la plaça de Ses Palmeres. Era mestre de manobre, però també feia feines de picar pedra. L'ofici el vaig aprendre d'ell. Empràvem pedra de Sa Mola, d'Alaior. També vam fer la casa d'Alfonso Vivó. A partir dels anys 50 s'introduí l'ús del ciment, el formigó i els motllos per fer decoracions a façanes, i la feina canvià. A partir dels anys 70, quan els catalans van començar a comprar cases al centre històric de Ciutadella, vaig tenir molts clients de fora i vaig restaurar moltes cases antigues en comptes de fer apartaments. Llavors vaig ser un dels primers en restaurar edificis antics, fins que em va arribar l'hora de retirar-me. La feina l'ha continuada un fill meu, en Toni.

Sempre s'ha sentit seduït pel treball en pedra, quines feines ha fet?
El 2002 l'Ajuntament va fer un taller per preparar dones en la talla de marès i jo vaig fer de mestre. També, el meu amic, el doctor Umbert, me va dur un dibuix del seu escut heràldic i em va demanar que fés una escultura en pedra de Santanyí. Després el fill va restaurar una casa i vaig esculpir una clau de volta a partir d'un dibuix del meu nebot, Xec Florit Nin. El fill fa tres anys va fer tres voltes de marès i en la clau de volta van voler una sargantana. Açò és el darrer que havia fet.

Com se li acudí fer l'escultura dedicada al martiri de Sant Esteve?
L'any 1989 vaig fer una reforma a ca nostra, i a l'entrada vaig fer un baix relleu que representa el rei Alfons III a una sala gòtica. Llavors vaig pensar que a l'església de Sant Esteve hi ha dues parets de marès i se m'acudí fer un baix relleu. Li vaig proposar al rector, Bosco Faner, i la idea el va entusiasmar. Jo volia esculpir-lo dins l'església però ho vam descartar per evitar el fandango de la pols. Vaig fer la talla al meu hortal, i una vegada feta l'hem empotrada a la paret d'entrada al pati.

D'on va treure la imatge per reproduir-la?
El rector va treure l'estampa del martiri de Sant Esteve per internet. El sant va ser el primer màrtir de l'Evangeli de Jesús. Vaig triar la pedra de Santanyí per esculpir el relleu perquè és molt segura i molt adequada. La talla té un metre d'alçada i 0,80 metres d'amplada.

Què diu la gent que ha vist l'obra?
Per la majoria ha estat una sorpresa perquè fa 13 anys que estic jubilat. Molta gent desconeixia que tingués aquesta habilitat. Sempre m'ha agradat el dibuix i la pintura a l'oli. Quan em vaig jubilar vaig anar a escola amb en Rafel Jofre.

Perquè ha volgut fer donació?
Perquè Sant Esteve és la meva parròquia, està a prop de casa i form part de la comunitat. És un record meu que quedarà per sempre.