Col·leccions. L’Herbari General de Menorca es troba allotjat a l’IME i ha requerit dos anys de treball per gestionar, revisar i informatitzar-lo - Gemma Andreu

TW
0

Dos anys de rigorós treball, 5.600 espècimens en les seves col·leccions i un ric patrimoni han permès que la botànica de l'Illa hagi rebut un reconeixement internacional donant-se a conèixer al món.

L'Observatori Socioambiental de Menorca, amb el seu tècnic Iván Fernández Rebollar, han completat amb èxit el projecte per gestionar integralment, revisar i informatitzar l'Herbari General de Menorca i les seves col·leccions, així com publicar las bases de dades resultants en la major xarxa mundial de bases de dades de biodiversitat, la Infraestructura Mundial d'Informació en Biodiversitat (GBIF).

El projecte, de dos anys de durada i subvencionat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, ha aconseguit que les col·leccions, abans pràcticament desconegudes, comencin a tenir un creixent reconeixement i rellevància tant nacional com internacional.

A més a més, com a tasca associada al projecte, l'Herbari s'inclou en l'Index Herbariorum o registre internacional d'herbaris.

Des de l'OBSAM assenyalen que aquests fets ja han començat a generar els seus propis fruits amb la recepció de les primeres sol·licituds i consultes d'informació i de dades botàniques des d'universitats, herbaris, investigadors, científics i particulars d'arreu del món.

Pel que fa a l'Index Herbariorum és gestionat pel Jardí Botànic de Nova York. És un directori documentat dels 3.400 herbaris principals que es calcula que hi ha al món. S'exigeix a cada herbari un mínim de 5.000 espècimens en les seves col·leccions.

D'aquí que l'Herbari General de Menorca, amb 5.600 espècimens en el moment del registre, passés els requisits i es posicionés com una "institució amb reconeixement internacional".

Pel que fa a la Infraestructura Mundial d'Informació en Biodiversitat (GBIF), compren en l'actualitat 53 països i 43 organitzacions internacionals. Es concep com una xarxa de bases de dades interconnectades que donen accés a la informació sobre biodiversitat de tot el món. El GBIF España s'articula com una xarxa de col·leccions, projectes i bases de dades amb una unitat de coordinació ubicada al Real Jardín Botánico de Madrid.
un patrimoni enriquidor

L'Herbari General de Menorca va ser creat l'any 1999 a iniciativa d'un grup de científics i botànics de l'Institut Menorquí d'Estudis i el Grup Balear d'Ornitologia. Allotjat a la seu de l'IME, l'Herbari compta actualment amb tres col·leccions principals. La col·lecció de plantes vasculars inclou plantes amb veritables arrels, tija i fulles. Compta amb 1.450 espècimens i 2.800 plecs de 750 tàxons diferents. Per la seva banda, la col·lecció de molses i hepàtiques ha estat recentment incorporada a l'Herbari i compta amb 62 espècimens de 62 tàxons diferents.

Finalment, la col·lecció històrica de Rodríguez Femenias data del segle XIX i compta amb 3.953 valuosos espècimens i uns 4.000 plecs de 2.600 tàxons diferents. Des de l'OBSAM assenyalen que es tracta d'una joia. La col·lecció pertany al botànic menorquí Joan Joaquim Rodríguez Femenías i alberga plantes recollides pel mateix i d'altres botànics de l'època a multitud de localitats de Menorca, Mallorca, Nord d'Àfrica, la Península i la resta d'Europa entre els anys 1811 i 1899.

Per als tècnics de l'OBSAM, la inclusió de l'Herbari en l'Index Herbariorum, com a la base de dades del GBIF, han suposat un important "trampolí" per donar a conèixer mundialment tots els valors de la botànica illenca.

El projecte es convertirà, segons assenyalen, en la "primera pedra d'un procés prometedor que ha de portar grans notícies i beneficis a l'Illa".