Activitats. Ciutadella es deixà envair per la força de la literatura i s’omplí de gent - Paco Sturla

TW
0

Ciutadella fa olor de llibre. La ciutat s'ha deixat endur per la festa literària i per un dia els llibres han sortit al carrer per atracar-se als lectors. Ahir van començar les activitats de la Festa del Llibre d'enguany, que tornen a tenir com a escenari la Plaça des Pins, un espai emblemàtic de la ciutat que ha esdevingut la ubicació idònia per una fira que necessita de la tranquil·litat que ofereix l'ombra dels arbres.

Les activitats començaren el matí. A les deu i mitja, qui volia podia convertir la seva camiseta en un homenatge a la poesia i a Àngel Mifsud. Amb una impremta domèstica, s'estampaven poemes del ja desaparegut ciutadellenc d'adopció. També el matí es presentà la darrera novel·la de Pau Faner, "El mal de la guerra", i també la reedició dels "Contes menorquins" del mateix autor. El lliurament del premi Contarella se suspengué per l'absència del premiat. El matí acabà amb una audició dels alumnes de l'Escola Municipal de Música i Dansa.

Al capvespre es pogué presenciar l'espectacle infantil "La caixa màgica", a càrrec de Tic-tac contes, i més tard es presentaren els llibres "El pintor y la viajera" de Patricia Almarcegui, "Sa Cuina des Poble de Menorca" de Bep Al·lès Salvà, i "Converses d'Antany" de Cristòfol Capó Riudavets.

Durant el dia d'avui, els llibres també seguiran exposats a la Plaça des Pins, més a prop dels lectors que mai.

Maó i Sant Lluís

Mentre, a Maó, els actes del dia del llibre començaven a les 10 hores, amb l'obertura de la fira en la que hi van prendre part 36 expositors, entre llibreries, floristeries i entitats. El Carrer Nou i la Plaça Constitució s'ompliren de gent cap al migdia. Va ser amb aquest ambient més dinàmic, en el que hi contribuí també el grup de percussió Esclat amb la seva batucada, quan el cel deixà anar unes gotes que refredaren un poc la fira.

També el matí es van succeir diverses lectures públiques. Així, una quarantena de persones hi van participar llegint "Platero y yo" a la Plaça Colón, i "El petit príncep" a Ses Moreres.

Binipreu també es va sumar als actes del dia del llibre, primer amb un contacontes a la secció de llibreria, i després amb la presentació de dues obres de l'editorial menorquina Quatre, concretament, "Menorca des del cel" i "Menorca, les nostres flors".

Ja al capvespre, la pluja va tornar a fer acte de presència damunt les cinc. I tot i que el cel es presentava ben encapotat, va ser prest i es van obrir unes clarianes que van permetre que es desenvolupéssin les activitats previstes. Així, a les 18 hores va començar un passacarrers amb la Cobla Pare Manyanet, i mitja hora més tard, a Ses Moreres hi va haver una ballada de sardanes, en la que hi van participar la colla sardanista Maig de Barcelona, i la mateixa Cobla Pare Manyanet de Reus.

Per altra banda, a Sant Lluís, el Pla de sa Creu es va convertir en un expositor de llibres i roses. Allà, autors com Josep Masanés o Adolf Sintes van signar els seus llibres nous, "La Vall de la matança" i "Trulls i tafones", respectivament. Ja al capvespre, la Plaça des Pins va acollir una festa infantil amb activitats, jocs, bereneta i el circ social d'Acirkaos.

llibres
Quant a novetats editorials, alguns llibreters van indicar que entre els llibres més demandats aquests dies hi ha títols com "El tiempo de los héroes", de Javier Reverte; "Cartas a Poseidón", de Cees Nooteboom; "Las leyes de la frontera", de Javier Cercas; "La isla de las mil fuentes", de Sarah Lark; "Brúixoles que busquen somriures perduts", d'Albert Espinosa; "En una sola persona", de John Irving; o "El sacrificio de Málek", d'Asa Larsson.