Presentació. Tòfol Marquès, Francesc Ametller, Fernando Villalonga i Lito Sastre, ahir al Consell - Javier

TW
0

L'organització d'una mostra d'animals per vendre és la principal novetat de la XVII Fira del Cavall de Raça Menorquina, que es celebra aquest dissabte i diumenge al Recinte Firal des Mercadal. Per altra banda, 108 exemplars de raça menorquina participaran en el XXIII concurs morfològic, el que representa un increment del 18,5 per cent respecte l'any passat. El pressupost de la fira està als voltants dels 70.000 euros.

El Consell, l'Ajuntament des Mercadal i l'Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina van signar ahir un conveni per a l'organització de la fira, pel qual l'institució insular concedeix una subvenció de 15.000 euros a l'associació que presideix Tòfol Marquès i altres 4.500 euros a l'Ajuntament des Mercadal. Per la seva part, l'Ajuntament lliurarà a l'associació una ajuda en efectiu de 3.000 euros i, a més, assumirà el pagament de 2.500 euros en factures.

El conseller d'Economia, Fernando Villalonga, va subratllar que el cavall de raça menorquina és la més representativa de les races autòctones de l'illa. Al seu registre genealògic hi ha inscrits 3.632 exemplars, dels quals 2.983 són a Balears i els 649 restants estan repartits entre la resta d'Espanya i països estrangers (Itàlia i França, entre altres), el que -segons Villalonga- dóna una idea de l'expansió del cavall autòcton a altres indrets.

Francesc Ametller va assegurar que es tracta d'una fira ben consolidada as Mercadal, encara que va subratllar que es tracta d'un esdeveniment en el que hi participa tota l'Illa, destacant que representa una important millora morfològica de la raça.

Tòfol Marquès va destacar l'organització d'una secció per a la venda de cavalls, amb una dotzena d'exemplars inscrits en el concurs de morfologia i funcionalitat. Segons Marquès, els preus dels poltres oscil·len entre 500 i 700 euros, quan abans eren de 2.000 a 2.500 euros, mentre que els cavalls domats es cotitzen en 2.000 euros, quan abans eren 5.000 i 6.000 euros. Marquès va recordar que a l'espectacle eqüestre del dissabte vespre hi participaran tots els clubs hípics de l'Illa.

Per la seva part, el vicepresident de l'associació, Lito Sastre, va destacar la importància de la mostra d'animals per vendre, per tal de potenciar les vendes que es troben estancades per mor de la crisi econòmica. Sastre va demandar el suport de les institucions públiques per al cavalla de raça menorquina, donat que és el símbol de les festes patronals de l'Illa.