TW
0

Autofitxa
Em dic Maria Teresa Español Molins, tenc 70 anys i tot i que vaig néixer a Barcelona fa 32 que visc a Menorca, a Alaior. Tenc una paradeta al mercat de l'Explanada dedicada a records i detalls turístics. Estic separada i tenc un fill, en Joan. La meva gran afició són els cans. Sóc la presidenta del Club Agility Alaior des de la seva fundació.

Com s'interessa vostè per aquest món de l'obediència i l'ensinistrament caní?
Comença fa una vintena d'anys. Tenia una gosseta i n'Àngel, que és qui ara té l'Escola d'Ensinistrament a Alaior, em va ajudar. Després, quan va obrir les instal·lacions, em va demanar si volia ajudar-lo amb les classes d'ensinistrament del centre.

I amb quin objectiu neix el Club Agility?
Va néixer per tal d'oferir a la gent més opcions i vies alternatives a l'obediència. El Club va néixer l'any 2007 arrel d'un grup d'amics que vam creure interessant impulsar aquesta nova disciplina i per tal de donar un altre al·licient a l'hora d'ensenyar el ca, no només cenyir-nos a les classes d'obediència. Vam fer venir gent professional que ens donés cursets. Va ser el primer Club d'Agility de Menorca.

Com definiria vostè la pràctica de l'agility?
És un duo format pel guia i el ca. Hem d'anar molt units i compenetrats perquè amb el nostre moviment el gos sap cap on anar. L'animal ha de tenir, abans de res, uns nivells d'obediència, per poder avançar en agility. És córrer amb el ca. Jo solc dir que el meu gos ho té difícil amb mi, perquè sóc una mica dispersa, però ell em segueix (riu).

El gos ho concep com un joc?
El gos ho ha d'entendre com un joc i el guia també. No és una disciplina dura sinó que és un divertiment.

Ha participat en tornejos d'agility?
Al club som una mica llençades. Formem part de la Unió de Clubs d'Agility (UCA), que permet que qualsevol gos practiqui aquesta disciplina, tant tengui pedigrí com no. La UCA organitza copes anualment i hi hem participat cada any, excepte enguany que no hi hem pogut anar. Ho entenem com una festa de l'agility. N'hi ha de molts professionals i classificar-te és molt complicat. A nivell balear es celebra la Copa de Balears i un any vam quedar tercers.

És curiós que dels membres de la junta directiva del club només hi hagi un home i la resta siguin tot dones.
Sí, és curiós però cert. I allò més curiós de tot és que de l'àrea de competició tot som dones. No hi ha ni un guia, excepte els monitors. Entre competició i pre-agility tenim una trentena de membres.

I qui és el seu company de pista?
Es diu Roc, és un bulldog francès que té sis anys. Competeix des dels 18 mesos, que és quan poden començar a competir. Li agrada moltíssim. A la pista és com una "vedette", li encanta exhibir-se.