TW
0

El proper 13 d'octubre, Tarragona acollirà la beatificació d'uns 500 religiosos espanyols que van morir durant la Guerra Civil, entre ells, Joan Huguet Cardona, el prevere alaiorenc mort el 23 de juliol de 1936 a la plaça de l'Ajuntament de Ferreries. Uns fets, aquells, que la Diòcesi de Menorca vol recordar, no per "remoure ferides sinó com a motiu de celebració dins l'Any de la Fe", utilitzant la figura de Joan Huguet com exemple "d'entrega valent a Déu" i també pel valor del perdó que demostrà.

El Papa Benet XVI va firmar el decret que declara màrtir el capellà de 23 anys que va morir tot just 47 dies després d'haver estat ordenat sacerdot, per no renunciar a la fe.

Segons explicà ahir el Bisbe de Menorca, Salvador Giménez, la beatificació de Joan Huguet és el resultat a la feina feta "des de fa molts anys pels postuladors de la causa", la comissió formada per diversos capellans, familiars i altres persones, per aconseguir el reconeixement com a beat. I és que els tràmits perquè el Vaticà decretés la beatificació del jove alaiorenc van començar el 1953, i el 1997 es van reprendre les gestions després d'anys de paràlisi.

Com explicà el responsable de comunicació del Bisbat, Antoni Fullana, "volem que la beatificació sigui un espai d'evangelització", un motiu de celebració, mai una manera de reobrir ferides del passat.

Documents

La beatificació de Joan Huguet ha motivat l'elaboració d'un documental de 36 minuts, a càrrec d'Enric Taltavull, sobre la figura del prevere. Un document que ha de servir com a catequesi per ajudar els joves a entendre què és un màrtir, i perquè l'exemple d'Huguet doni eines per al perdó.

A més, el capellà i vicepostulador de la causa de canonització, Guillem Pons Pons, ha escrit el llibre "Juan Huguet Cardona, sacerdote de Menorca, mártir a los 23 años de edad", un document del que se n'han fet 900 exemplars.

També el Full Dominical recollirà setmanalment, de juny a octubre, una sèrie d'articles del propi Guillem Pons, sobre diferents aspectes de la vida d'Huguet.
presentacions i viatge

Aquest mateix dijous dia 6, i coincidint amb el dia en que Huguet va ser ordenat capellà, l'Església de Sant Bartomeu de Ferreries acollirà, a les 20.30 hores, un acte de presentació per acostar la seva figura. Un esdeveniment que es repetirà dimecres dia 12 al Seminari de Ciutadella, i divendres dia 21 a la Casa de l'Església de Maó, tots dos actes també a la mateixa hora.

Per altra banda, la Diòcesi prepara un viatge a Tarragona perquè tots aquells que ho desitgin puguin assistir a la beatificació. Dissabte de la setmana que ve finalitza el termini d'inscripció. Hi ha dues opcions, o una estada de cap de setmana, o una de cinc dies, amb visites a la Sagrada Família i també a Saragossa.

Serà un esdeveniment multitudinari, amb la presència de familiars i coneguts dels 500 beats. Entre ells hi seran els germans del propi Joan Huguet, Vicenç i Maria, de 92 i 87 anys, respectivament, els familiars més directes de tots els que hi haurà.