TW
0

Autofitxa

Som en Joan Pons, tenc 84 anys i vaig néixer as Pou Nou, a Sant Lluís. Vaig fer la mili a la bateria de Biniarroca i de pagès amb els meus pares a Binissafúller d'en Moysi. Després vaig estar dos anys amb en Pau de Torret, que era picapedrer, i en acabar, vaig fer de mestre de cases amb en Toni Humbert, Comandància d'Obres, en José Perelló i, des de 1972 fins el 1994 en que me vaig jubilar, amb en Toni "matxani". Des de jove he jugat a la bolla i, ara jubilat, vaig al CCE Sant Lluís es dies feiners per jugar-hi.


La seva família té el malnom de "bolla", per què?
A la casa on vivíem els meus pares i germans, as Pou Nou, hi havia hagut un 'jugadero' de la bolla en el pati, que jo ni tan sols he vist mai. Després s'hi va construir un magatzem i, més tard, s'hi va posar una cuineta. Mon pare era en Bernat "bolla" o també en Bernat des 'jugadero', però jo no el vaig veure jugar mai.

On va aprendre a jugar-hi?
Després de fer la mili, amb 25 o 26 anys, vaig armar a anar a l'antic Sindicat, on ara hi ha el CCE Sant Lluís, que a la part de darrera de la botiga hi havia un 'jugadero' de la bolla, en el que s'hi jugava els diumenges.

Se'n recorda com era?

Era diferent, perquè en aquells anys la pista de joc era de sauló. Cada vegada que es copejava s'havia d'arranjar. Era millor jugar damunt sauló que no com ara, que en terra és de goma.

Qui li va ensenyar a jugar?
Va ser en Joan de Lloc Nou, son pare d'en Tòful es saig. El primer dia que hi vaig jugar un cosí meu me va deixar les seves bolles. En Joan me va demanar si hi havia jugat mai i jo li vaig contestar que no. Llavores va llençar el boll a la vorera de la pista i me va dir "no tiris la bolla massa fort", però quasi vaig arribar al carrer D'Allemand (comenta de forma exagerada).

Hi jugava sempre?
En aquells anys jo anava al 'jugadero' i quan triaven els sis jugadors de cada un dels dos equips, jo solia quedar defora perquè era dels que no en sabia prou. Però, a poc a poc, en vaig aprendre, de cada vegada m'agradava més i fa seixanta anys que hi jug.

A la bolla hi juguen tres tipus de jugadors: de finor, arrossegador i de cop. Vostè de quin és?
Quan vaig començar me feien jugar de finor. Però una temporada, quan ja estava casat, que els fosquets després de la feina hi anava i feia un joc "mano a mano" amb un altre. Jugant de finor quasi sempre perdia, perquè no podia llevar la bolla contrària -que estava ben arran del boll- i vaig armar a arrossegar, a ferir la bolla. Vaig arribar a guanyar a jugadors que en sabien molt més que jo.

I ara de que juga?
Ara me fan arrossegar i, a vegades, jug de finor. Jo hi veig molt poc i me va millor tirar la bolla per aproximar-la al boll.

Hi juga cada dia?
Els matins vaig a l'hort i els capvespres, en haver dinat, tenc un deliri per anar a jugar-hi. Juguem de les quatre fins les sis, que és l'hora que fem un dòmino, tant si la partida ha acabat com si no. Me'n record que, a vegades, començaven a les set des capvespre i anava a sopar a ca meva a les deu del vespre.