TW
0

La professora i ballarina Vanessa Jiménez (nom artístic, Naima Nez) avança el programa del III Festival Internacional de Música i Dansa Oriental de Menorca. Una iniciativa de l'associació cultural Baladi Estudi de Dansa que des de 2005 organitza i produeix esdeveniments culturals relacionats amb la música i la dansa.
La convocatòria, que durant l'estiu captiva a turistes i residents, tindrà lloc els dies 2,3 i 4 d'agost a Ciutadella.

Quin és l'objectiu del festival?
Té la finalitat d'ampliar els coneixements de l'art, la dansa i la música a través de cursos, conferències, espectacles i diverses activitats culturals realitzades a Menorca. El festival destaca per la seva riquesa cultural, doncs els seus convidats provenen de diferents països i mostren la seva cultura, és per això que la seva presència és una ocasió única per poder enriquir-nos de la música i dansa, convertint Menorca en el nexe d'unió de la cultura. Els objectius són: obrir la visió i expandir el coneixement de la música i la dansa; consolidar l'Illa com un lloc obert a la diversitat cultural, promoure el diàleg intercultural i de cohesió social mitjançant l'exploració de l'art i la cultural; i oferir a aficionats i professionals l'oportunitat d'enriquir els seus coneixements.

Com ha evolucionat la convocatòria en aquests anys?
Després de l'èxit aconseguit en altres edicions, observo que la idea del festival ja és una iniciativa esperada pel públic de Menorca. Al mateix temps, els turistes venen seduïts pel festival i reserven a les seves agendes aquests dies per gaudir de la cultura, l'oci i el plaer.

Quines són les novetats de la present edició?
Doncs estem plens de novetats i d'artistes amb una gran trajectòria internacional. En primer lloc disposarem d'uns cursos de primera qualitat realitzats per Pablo Acosta (Argentina), Salima (Budapest), Shalymar El Amar (Berlín ) i Gitza (Mèxic). A més de ballarines que participaran en les gales nacionals i internacionals com Nadia Guessous El Quadi (Marroc), Jelila (Barcelona), Zara (Argentina), Patricia al Dayra (Mallorca) i jo mateixa -Naima Nez- des de Menorca.

Hi haurà concursos?
Sí, en aquesta tercera edició serà la primera vegada que es celebra un certamen de Dansa Oriental a Menorca. Les participants vindran de tots els punts del territori nacional. Això serà el 2 d'agost a l'hotel Port Ciutadella. Allà també es celebrarà la Gala Nacional, amb la participació d'artistes nacionals i residents. I el dia 3 tindrà lloc la Gala Internacional a la Plaça des Pins de Ciutadella, amb la participació d'artistes nacionals e internacionals. La gent pot consultar el programa al nostre facebook o bé al blog (menorcaorientalfestival.blogspot.com.es). Hem posat a l'abast de tothom una adreça electrònica informativa: menorcafestival@gmail.com.

És necessari tenir un nivell bàsic per accedir als cursos o es pot començar de zero?
És necessari tenir unes mínimes nocions de dansa, ja sigui de dansa oriental o bé d'altres disciplines, doncs els artistes internacionals ofereixen un cursos amb una temàtica concreta.

Quina és l'actitud i les aptituds que ha de tenir l'alumne per percebre aquest tipus d'ensenyament? Qualsevol persona pot aprendre dansa oriental?
Crec que encara es mira la dansa oriental com una expressió artística a on s'han de tenir certes actituds i aptituds. I com a qualsevol altre estil o tipus de dansa les actituds i aptituds que ha de tenir l'alumne són un interès ple, disciplina i ganes d'obrir la visió i d'expandir el coneixement de la música i la dansa, ja que com a expressió artística que és pot arribar a tots els públics.

En el temps que duu a l'Illa considera que ha anat creixent l'interès dels menorquins per la dansa oriental?
Jo diria que més que interès, ha anat creixent el coneixement de la dansa oriental ja que el públic està més acostumat a veure i a sentir parlar d'ella. Això fa que existeixi una demanda tant a nivell d'espectacle com de cursos i formació.

Què és el que més atreu al públic de la música i la dansa oriental?
És quelcom que resulta exòtic i atractiu. La seva música, la forma de ballar, el vestuari..., però aquest públic necessita més informació doncs avui encara és un món totalment desconegut per a molta gent, i com tot el desconegut sempre resulta més atractiu.