Protagonistes 2013. Sebastià Salort, Joan Florit, Pau Bosch Salord, Xisco Cardona, Simón Carlos de Olivar Vivó, Pau Bosch Moll, Marc Casasnovas, Llorenç i Nando Bosch Moll - Paco Sturla

TW
0

Pocs minuts després de les vuit del matí, s'Homo des Be i la seva comitiva accedien a la Casa de Olivar obrint-se pas entre una multitud, que esperava sentir el primer toc de les festes de Sant Joan d'enguany. El caixer senyor substitut, Simón Carlos de Olivar, els va rebre, els va saludar i els convidà a prendre un petit refrigeri abans de començar la intensa jornada del Dia des Be. Els protagonistes d'ahir van prendre cafè, dolces amb aigua, anís i dolços, mentre l'anyell descansava sobre una pell de be, convertint-se en el centre d'atenció. La casa era plena de gent, amb nombrosos convidats del caixer noble. Destacà la presència del degà de la Junta de Caixers Senyors, José María de Olivar Despujol, que per la seva edat anava en cadira de rodes.

A baix, a l'entrada de la casa es concentraven sobretot joves, i a la plaça de la Catedral s'anaven acumulant les famílies i grups d'amics, tothom expectant.
Hi mancaven pocs minuts per les nou del matí, quan el fill de caixer senyor substitut, José Manuel, de 8 anys, li atracà la bandera de Sant Joan a son pare. Amb tota la Comitiva des Be dreta, el noble lliurà llavors el penó al caixer fadrí, Marc Casasnovas, que immediatament besà la bandera. Llavors a la sala gran es va fer un gran silenci, amb el fabioler i el caixer senyor un davant l'altre a una de les finestres del casat que dóna a la plaça de la Catedral. En el primer repic de campanes marcant les nou, es sentí la gent com exclamava "ara!". Tot seguit, el fabioler, amb puntualitat impecable, sonà el primer toc de tambor i fabiol d'enguany mentre la gernació del carrer esclatava en una gran ovació.

La Comitiva des Be sortí del casat noble entre un mar de gent per iniciar una intensa jornada de visites. La primera va ser a les Cases Consistorials, on tota la Corporació rebé a s'Homo des Be i els caixers. A continuació, es visità Cal Bisbe, on la comitiva va ser rebuda per monsenyor Salvador Giménez, i es va fer la tradicional fotografia conjunta al pati del palau episcopal.

Les següents visites destacades van ser a la seu del Consell i a la representació de "Foc i Fum" a la Sala Multifuncional del Canal Salat, devers les dues. Després es visità l'Hospital Municipal i, el capvespre, el Seminari.

El migdia, la Comitiva des Be va dinar a la posada del caixer pagès de Migjorn, Pau Bosch Moll, al Camí de Son Salomó, on els integrants van tenir una estona de descans i es van poder refrescar.

Llorenç Bosch Moll, el portador de l'anyell en representació de Sant Joan Baptista, va passejar es Be per tota Ciutadella: descalç, vestint les pells de be, amb les creus vermelles pintades i amb la paleta. Anava acompanyat pel descarregador, Nando Bosch Moll, precedit pel fabioler i seguit, en parelles, del caixer fadrí, Marc Casasnovas, amb la bandera; el caixer casat, Joan Florit, amb una de les safates d'argent per la recapta; els dos caixer pagesos Pau Bosch Moll i Pau Bosch Salord (amb l'altra safata); i per últim, sa capellana, i el caixer noble, Simón de Olivar, en representació del seu conco, Carlos de Olivar Despujol.

La comitiva acumulà un retard al llarg del dia de fins una hora i mitja, en un recorregut intens en que a cada aturada tothom volia acariciar l'anyell. L'arribada de la comitiva a cas caixer casat va ser devers les 22.45 hores, perquè en les visites finals van recuperar el temps perdut.

Emotius tocs de dol

Van ser tres i molt emotius. El primer sonà cap el migdia amb emoció especial, davant la Casa de Sintas, en record María Dolores Zaforteza, mare del batle i excaixer senyor, José María de Sintas. També sonà, ja el capvespre, al Camí Son Salomó, 17, en honor al pare de Toni Campins, genet de la qualcada; i al carrer Constitució, en record de Jaume Gelabert, pare d'en Juanlu, fabioler del matí.