PREGÓ. Llorenç Barber "Sito" va omplir la Plaça Explanada de records i d’aventures de la infància - Paco Sturla

TW
0

Fou un pregó de records, de gestes, d'aventures i, sobre tot, de moltes al·lusions a la infantesa. Llorenç Barber "Sito" fou l'encarregat ahir d'encetar el programa de festes de Sant Martí pronunciant l'esperat pregó. I és que Barber en té un bon grapat d'anècdotes i experiències per contar.

L'acte, que fou moderat per Josep Pons, serví per explicar al públic assistent les gestes i aventures d'un jovenet que va néixer as Mercadal l'any 1934. Tenia només dos anys quan esclatà la Guerra Civil i tot i que dels inicis no s'en recorda, assenyala que "tenc ben present que em trobava baix l'escala de casa, que era el punt més segur i just sentia un avió sortia fora a veure'l i ma mare darrere, darrere mi per protegir-me". Tenia ja cinc anys d'això, era quan la Guerra Civil estava acabant.

Amb deu o dotze anys, aquest jove mercadalenc va marxar cap el lloc de Sa Cavalleria on hi va fer de missatge. I el contacte amb la naturalesa i amb els animals l'engrescaren a sortir de cavaller a les festes de poble, inclús portant la senyera, per ser el caixer més jove. Amb molt de sentit de l'humor, Llorenç Barber explica que "aquesta jovenesa i el fet de ser un nen un poc entremaliat" feren que tots els pagesos del poble el coneguessin. "Tothom anava darrere en Sito", assenyala.

Però la vida li va donar un tomb. I Llorenç Barber va tornar cap el poble. Cal recordar que el seu avi, en Gabriel Barber, s'encarregava de la línia entre Es Mercadal i Maó, que es feia amb cotxes de cavalls. Fou un dels primers en tenir cotxe. I el pregoner, després d'heretar l'afició, es va convertir en la tercera generació del negoci familiar.

Explica bromejant que quan tenia entre 16 i 17 anys, en tornar al poble, el seu avi ja li confiava un cotxe de 18 places que "menava sol, l'avi tenia poc seny". I aquest fet "em portà a tancar-me un parell de vegades perquè no tenia l'edat per conduir", explica rient i mig en broma. Després conegué la seva esposa i marxà a viure a Ciutadella, on resideix actualment. I després d'obrir la primera autoescola del nucli de Ponent i de comprar-se un taxi, una desgràcia del seu germà el portaren de nou al negoci familiar que ha perdurat fins l'actualitat.

Llorenç Barber, qui estima amb força el seu poble, el nucli que l'ha vist créixer, es mereix més que unes paraules. D'aquí que aprofità la tarda d'ahir per convidar els residents del Geriàtric des Mercadal a una bona xocolata. Sens dubte, una jornada ben dolça per recordar tota una vida.

La nit pregonera va acabar amb l'actuació de la Banda de Música del poble i amb un bon ball a ritme del grup Sarau.