Nofre Gonyalons Pons - Paco Sturla

TW
0

Autofitxa
Sóc en Nofre Gonyalons Pons, tenc 62 anys i sóc de Maó. Sóc pagès de tota la vida, i des de 1998 estem inscrits com a productors d'agricultura ecològica. Estic al lloc d'Algenderet Nou.


Quina diferència hi ha entre els productes ecològics i els que no ho són?
El producte ecològic acostuma a ser més local, no s'empren productes químics de síntesi per a la seva elaboració, i sobretot, és un sistema bastant diferent de producció.

És més dificultós treballar amb aquests mètodes?
Duu un poc més de feina, perquè no es poden emprar segons quins productes, és una feina més de prevenció enlloc de fer tractaments. També és important fer rotacions de cultius, fent sobretot una bona gestió.

És més fàcil que apareguin malalties als conreus?
Una volta està establert el sistema, no sols tenir massa pegues, sempre que es facin les rotacions de manera adequada. Si es fan les coses bé, normalment no hi ha gaire problemes.

La qualitat del producte que se n'extreu és millor?
Normalment és de millor qualitat. El fet de ser un conreu diferent, i de no repetir cultius, sempre li dóna una mica més de gust. I nutritivament, els experts també diuen que són millors els productes d'agricultura ecològica.

A dia d'avui, els productes d'agricultura ecològica tenen més sortida comercialment?
Comercialment, cada vegada va a més. És un producte amb el que normalment no es fan ofertes. Té fama de ser un poc més car, però no sempre és així. Depèn de si és un producte que ve de fora o de si està fet aquí. És un producte que cada vegada té més demanda i més sortida.

A Menorca es produeix tot tipus de fruita i de verdura?
Sí, hi ha pocs productors, però es fa pràcticament de tot, tant de verdures, com de fruita, carn, formatges, vins. I el que no es produeix aquí, coses puntuals, es duen de fora.

Quins productes són els que habitualment es duen de mercats exteriors?
Sobretot són farines, llegums, i alguns tipus d'hortalisses, perquè hi ha moments en què aquí no en tenim. Perquè produïm productes de temporada, i fora d'ella s'han de dur de fora.

L'agricultura ecològica és positiva també per a la terra.
Sí, és beneficiós per la terra i pel medi ambient. És una agricultura responsable i és desitjable que cada vegada se'n faci més.