TW
0

Autofitxa
Sóc Antònia Sánchez, tinc 52 anys i sóc de Barcelona. El meu marit és diu Antoni, tenim dos fills, Daniel i Ainhoa i vivim a Binibèquer. Fa 22 anys que sóc a Menorca. Des d'aquí vaig estudiar Turisme a la UNED, i vaig fer diverses assignatures sobre patrimoni. Així em vaig interessar per aquestes qüestions, i m'ha portat a crear un blog sobre el patrimoni militar de Menorca. Les meves aficions són Menorca i la seva naturalesa.

D'on sorgeix l'idea de crear un blog sobre patrimoni militar?
Penso que s'està fent molta feina, per part del senyor Francisco Fornals i el seu entorn, per descobrir el patrimoni que té Menorca. A mi també m'agrada molt, sóc molt aficionada del patrimoni, i no només del militar, sinó de tot. I vaig tenir l'idea de posar-me en contacte amb ell. En una entrevista em va dir que podia col·laborar, però d'una manera tranquil·la, perquè està escrivint llibres. Així, ell col·labora aportant alguns articles. I hi ha molta gent que es sorprèn del que tenim aquí, molta gent no sap les torres de defensa que hi ha, o el que hi ha a la costa.

Hi ha desconeixement sobre aquest tema?
Crec que sí, però a la gent li agrada molt. He rebut emails de persones que em diuen que aniran a veure-ho. També crec que no s'ha donat a conèixer massa, i el fet de que se li digui patrimoni militar també talla una mica.

Què s'hi pot trobar al blog?
L'adreça del blog és "patrimoniomm.wordpress.com". Encara no hi ha molts continguts, però s'hi poden trobar alguns articles del senyor Fornals, una petita introducció de com va començar tot, perquè l'activitat defensiva de Menorca ve del període Talaiòtic, i ha continuat fins a finals del segle XVIII i principis del XIX. A part d'això, també hi ha moltes fotografies i alguns itineraris, per poder fer, i que s'han dividit en tres zones, l'oest, l'est i la del centre de l'Illa. També hi ha un glossari, perquè hi ha paraules que a vegades no s'entenen, perquè la gent sàpiga què és un'' hornabeque'. Està fet de manera molt senzilla, perquè qualsevol ho pugui entendre i no es faci pesat.

Quina construcció militar de Menorca li crida més l'atenció?
El Castell de Sant Felip. Avui pràcticament no ens podem fer l'idea perquè només en queden les galeries i poc més. Però en la seva època va ser una de les fortaleses més grans d'Europa, i em crida molt l'atenció. És una de les coses que m'agradaria investigar més.

Vostè també elabora estudis?
No, només una afició. Jo només vaig fer els estudis de Turisme, i vaig fer diverses assignatures sobre patrimoni, i és com vaig començar a agafar interès per tot això.

L'Illa és rica en patrimoni militar?
Per mi sí, és una illa petita però té un bon patrimoni militar, perquè sempre s'ha hagut de defensar. Va ser un lloc molt cobejat i que té bastant patrimoni. Avui mateix (per ahir) he anat a Sant Felip, i la gent em deia que La Mola és més gran. Sí, és veritat que és més gran, i que de Sant Felip no se'n veu res, però el més important no és això, també es pot mesurar la seva importància pel significat que ha tingut al llarg de la seva història, que va ser d'uns 250 anys.