Espectacle. Caixers i cavalls van demostrar novament les seves habilitats en una plaça plena, encara que no tant com el dia anterior. Allà, sota els serrells moguts per una brisa calorosa i al ritme de la música, es van veure bots i arronsades que van fer gaudir tothom de la festa. - Jaume Fiol

TW
0

Es Mercadal va tancar el seu segon dia de festa, amb una jornada força calorosa i més descarregada de gent. El poble va apurar les darreres hores abans d'acomiadar la qualcada fins l'estiu que ve.

Era ben prest quan la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan va sonar diana. Era l'anunci de que el fabioler, Francesc Gomila, estava a punt per passar a recollir la caixera sobreposada, Catalina Barber, per dirigir-se junts fins a l'Ajuntament per, a les 9 del matí, demanar permís per començar el replec.

La segona jornada començava amb evidents diferències en referència al dia anterior. I és que hi havia molta menys gent que dissabte, un fet que acostuma a ser habitual. Així ho expressava el caixer batle, Lluís Arjona, qui reconeixia que el matí era més tranquil. Una tranquil·litat que es copsava també en els cavalls, que disposaven de més espai.

Passava poc de les onze quan la bandera ja penjava a la Plaça de la Constitució i els primers cavalls començaven a dansar sota els serrells que decoraven el cèntric espai, acompanyats per la música de la Banda Municipal des Mercadal.

Tot i que la plaça presentava una densitat considerable de gent, als carrers propers es ben notava que hi havia molta menys afluència.

El jaleo anava transcorrent amb normalitat. Eren les 12.15 hores quan començava la segona volta, i la tercera ho va fer just una hora més tard.

La calor premia ben fort, i tothom cercava un forat a l'ombra. De fet, era curiós veure els carrers amb gent només a una banda, i amb la part assolellada quasi bé deserta. Igualment, també cercaven l'ombra els caixers que esperaven per entrar a la plaça, o els que ja hi havien passat i estaven aturats als carrers Major o d'Enmig pendents per iniciar una nova volta, i que, a l'igual que els seus cavalls, aprofitaven l'estona de repòs per hidratar-se.

Acabada la darrera volta, la qualcada va passar per la tarima de les autoritats. Allà, els membres de la Corporació municipal van entregar les canyes verdes amb les culleretes de plata.

A partir de llavors van venir les darreres voltes pels carrers del poble. A l'aire es respirava que el final de la festa ja era aprop. La qualcada es dirigí primer al domicili del caixer batle. Allà, el caixer capellà acomiadà el màxim responsable de les festes, i just després, la filera de cavalls enfilà cap a la rectoria de l'Església de Sant Martí, perquè el caixer pagès i el caixer casat acomiadessin el rector de la parròquia.

Dissolta ja la qualcada, va ser el moment d'anar a la solemne missa, acompanyats els caixers per la Corporació municipal, en un camí que fou amenitzat per la banda de música.

Després de la celebració va tenir lloc la recepció a les Cases Consistorials, on la caixera sobreposada i el caixer batle lliuraren la bandera i el bastó a l'Ajuntament. Això va ser abans que els caixers es dirigissin fins els domicilis del caixer batle i del caixer capellà, i es fes el darrer toc de fabiol, al voltant de les 18.30 hores.

Dades

Ahir van participar a la qualcada 57 caixers. L'integrant més jove va ser na Martina, de 12 anys, mentre que el caixer de més edat va ser en Bep Coll, de 57 anys, i que qualcava en Whisky, un cavall de 26 anys, amb força experiència a les festes.

Quant a incidències, la Creu Roja informà que ahir es van fer només sis actuacions, de les quals una va acabar amb trasllat al Centre de Salut del Canal Salat, de Ciutadella.

Per altra banda, finalment, dissabte es van fer 27 actuacions, totes per cops, rascades i problemes al·lèrgics. Només en un cas, a les 22.50 hores, es va haver de traslladar un home de 58 anys a l'Hospital Mateu Orfila, per un cop al costat, tot i que només es va fer per precaució.

En darrer terme, i sense res a veure amb els cavalls, durant la matinada de dissabte a diumenge, la Creu Roja va traslladar quatre joves fins el Centre de Salut Es Banyer d'Alaior, per presentar tots ells intoxicacions etíliques.