Art al carrer. L’obra de Marc Raventós ja es pot veure a alguns indrets del centre de Maó, com la plaça Bastió on vesteix una de les torres del Pont de Sant Roc i al carrer Hannover on sobrevola els transeünts. A dalt a l’esquerra, Marc Raventós acompanyat d’Elisa Mus, Margarita Orfila i Josep Bagur. - Gemma Andreu

TW
0

Marc Raventós Pagés exposa la seva obra pictòrica als carrers i places del centre de Maó en una iniciativa sense precedents a la ciutat i també a la seva carrera artística.

Aquests dies ja es poden veure les pintures que formen part de la mostra 'Llums del Ganges' penjades d'algunes façanes i també sobrevolant els carrers Nou i Hannover i les places Constitució i Bastió, tot i que no serà fins demà que aquest circuit cultural, que culmina en una mostra a la Sala de Cultura de Sa Nostra a s'Arraval, s'inauguri oficialment.

El muntatge artístic, que es mantindrà fins a finals d'agost, ha estat possible gràcies a la col·laboració mantinguda entre l'Ajuntament i l'Ateneu de Maó i, especialment, a la implicació del vocal de cultura i art de l'entitat maonesa, Josep Bagur. "Vaig conèixer Marc Raventós a Barcelona i vaig pensar que la seva obra, de gran format, podria donar una nota de cultura i de color al centre de la ciutat", explica Bagur sobre la gestació de la idea. El resultat és visible a qualsevol hora del dia. "És una exposició permanent, oberta les 24 hores del dia", anota el vocal ateneista.

El mig centenar d'obres escollides per vestir el centre històric són el resultat de dos viatges de Raventós al delta del Ganges, en territori de Bangladesh. "Les teles són un recopilatori dels records i les vivències que va experimentar a aquest país asiàtic", introdueix Bagur.

I segons comenta el mateix autor, en el fons, aquests van acabar sent "viatges en el temps". "Buscava en aquell paratge el delta de l'Ebre de la meva infantesa", allò que mai tornarà, reflexiona, després d'haver estat sotmès a constants transformacions naturals i, sobretot, artificials.

De traces figuratives i també abstractes, l'element que predomina per damunt de tot en l'obra recent de Marc Raventós que podrem veure a Maó és el color, l'explosió cromàtica. I ell ho resumeix així: "Per a mi pintar és treballar la llum i el color és llum. De fet, veig al pintor com si fos una gota d'aigua que refracta la llum".

Aquesta és, sens dubte, una iniciativa mimada. Tot està cuidat al detall. N'és una clara mostra el fet que s'hagin desplaçat des de Barcelona els restauradors Cristina Thió Lluch, de l'empresa Chroma, i David Martínez, d'OH2 Stucs S.L. per fer-se càrrec de la correcta i respectuosa instal·lació de les obres en les façanes escollides, algunes de gran valor històric i patrimonial com és el cas d'una de les torres del Pont de Sant Roc

A l'acte de presentació, celebrat ahir a l'Ateneu de Maó, hi eren també presents la presidenta de l'entitat cultural maonesa, Margarita Orfila, i la regidora de Cultura i Festes, Elisa Mus, qui va valorar positivament la idea de "treure l'art al carrer i posar-lo a l'abast de tothom". Per la seva banda, Orfila va posar l'accent en la feina d'apadrinament realitzada per Josep Bagur per tirar endavant una muntatge expositiu diferent que possibilita "el canvi de fisonomia d'alguns edificis i dels mateixos carrers".