TW
0

Es Castell va viure ahir el seu primer dia de festa gran. I ho va fer enmig d'una gernació, que omplia carrers i places, desitjosa d'aprofitar totes i cada una de les hores en que el poble celebra la festivitat en honor al seu patró, Sant Jaume.

Tot i que el matí ja hi va haver els primers moments festius, amb el primer toc de fabiol i la convidada de la junta de caixers a les entitats i associacions del municipi, va ser el capvespre quan Es Castell va rebre la multitud.

A les 15.45 hores va començar el replec de la qualcada, i al voltant d'una hora més tard va ser el torn del cercavila del gegant i els capgrossos, junt amb la Colla de Geganters i Grallers des Castell i els Geganters de Maó, i amenitzats amb les notes festives de la Banda de l'Agrupació Musical de Ciutadella.

Mentre el cercavila animava els carrers, la qualcada es va completar. Llavors era el moment d'anar fins a l'Església del Roser, a celebrar les Solemnes Completes en honor al gloriós apòstol Sant Jaume, un acte que va començar amb un petit retard, d'uns 20 minuts en relació a l'hora prevista (19 hores).

En la celebració, els caixers van estar acompanyats per les autoritats, per un nombrós grup de veïns, així com també per alguns visitants, que entraven i sortien del temple encuriosits pels diferents actes de la celebració.

Durant l'ofici es va repartir el tradicional aigua-ròs, i poc després, el caixer capellà, Joan Miquel Sastre, que presidia la celebració, la va donar per acabada quan tot just eren les 20 hores. Les seves darreres paraules van ser per desitjar unes bones festes, i convocant a tothom al següent acte, el jaleo, a l'Esplanada.

Jaleo

Després de la celebració religiosa, els caixers van tornar a pujar als seus cavalls, per iniciar un recorregut pels carrers del poble. A la vegada, molts dels que omplien els voltants de l'església, es van anar desplaçant cap a l'Esplanada, per presenciar l'inici del jaleo.

La qualcada va tardar una estona en arribar. De fet, el fabioler no va aparèixer a la plaça fins a les 20.38 hores. Tant les graderies instal·lades a banda i banda, com les balconades de l'Ajuntament, eren plenes. Igualment, bona part dels que esperaven a peu d'arena, amb l'arribada dels cavalls es van desplaçar cap al centre, creant la típica atmosfera festiva per tal de rebre els cavalls, desitjosos d'alçar les seves potes al ritme de la música.

Precisament, l'encarregada de posar les notes festives al jaleo va ser la Banda de Ciutadella. El seu director, Joan Mesquida, va donar el sus just en el moment en que van entrar a la plaça el caixer batle i Sa Capellana. Era l'acte més esperat per a molts. Aquell moment que esdevé la màxima expressió de les festes.
temps molt humit

La primera jornada va estar marcada per una gran xafogor. Tot i que el jaleo va començar quan el sol ja tenia una escassa incidència, l'ambient era força càlid, amb una calor molt sufocant. Això però no va ser un obstacle perquè la primera jornada fos ben alegre.

Quant a incidències, a les 23.15 hores, la Creu Roja havia realitzat 13 intervencions, totes elles per qüestions lleus, com puguin ser trepitjades o petites rascades o cops. Així, al tancament d'aquesta edició no havia estat necessari fer cap trasllat a cap centre hospitalari.

Des de la Creu Roja recomanen que, avui, els que vulguin gaudir de les festes beguin molta aigua, perquè es preveuen temperatures altes i molta humitat.

Una qualcada amb 64 cavalls

Durant la primera jornada van ser 64 els cavalls que conformaren la qualcada, un nombre que s'elevarà fins els 65 en el dia d'avui. Ahir, el cavaller de més edat era Jordi Borràs, de 62 anys i de Ciutadella, que qualcava a Flero, un cavall de 18 anys. Mentre, el genet més jove va ser en Xavi González, de 14 anys, que sortia amb en Xoroi, de 5 anys. Tot i ser el caixer més jove, aquest és el sisè any en que González participa a les festes des Castell.

Curiosament, d'entre tots els membres de la qualcada només hi ha dos casos en que pare i fill participin a la festa. I són, precisament, el cavaller de més edat, que ho fa amb la seva filla, Pilar Borràs, i el més jove, fill del caixer pagès, Sebastià González.