Cavalls. Vestits amb estels, botaren davant l’Ajuntament - Margarita Seguí

TW
0

Les festes de Menorca estiren cada vegada a més mallorquins. Amb Sant Joan com a principal referent, però amb les altres cites patronals també presents, molts habitants de l'illa veïna es desplacen fins a Menorca per assistir als jaleos i demés actes. Des de fa uns anys, però, hi ha qui ha decidit que si la gent no es pot traslladar fins a la festa, es du la festa fins a la gent.

Sa Colònia de Sant Jordi, el Port d'Andratx, Ses Salines, Alcúdia, Mancor... Tots aquests municipis han celebrat darrerament alguns actes de clara inspiració en les festes menorquines, amb els cavalls com a principals protagonistes. El darrer municipi a afegir-se a aquesta llista ha estat Sa Pobla, qui aquest cap de setmana ha celebrat el seu propi Jaleo, amb la participació d'una quinzena de cavalls i amb una polèmica que al final no ha estat tal.

El cartell que anunciava la festa incloïa la presència d'un caixer senyor. Estava previst que els cavallers arribessin davant l'Ajuntament i allà "el Caixer Senyor demanarà autorització per començar la festa". Aquest fet molestà a alguns ciutadellencs, i també sorprengué a bona part dels propis organitzadors de la festa.

Així, el responsable del Centre Eqüestre Son Vivot admet que no compartia aquest fet, i explica que tot d'una que va saber que es volia incloure aquesta figura a la festa s'hi va oposar. En la mateixa línia s'expressa el batle de Sa Pobla, Biel Serra. L'Ajuntament figurava com a organitzador de la festa, tot i que només s'encarregà de la part de seguretat. Serra explica que quan va saber que s'emprava la figura del caixer senyor, va decidir immediatament, juntament amb el regidor de Festes, que allò s'havia de suprimir, però els programes i els cartells ja estaven impresos, i d'aquí la polèmica que s'ha originat a certes xarxes socials.

A l'hora de la veritat, Sa Pobla no emprà la figura del caixer senyor. "La festa aquí no segueix cap tradició ni cap protocol, i per res del món voldria cap malentès amb cap municipi menorquí. Noltros només volem atracar un bocí de les festes de Menorca als mallorquins que no les poden gaudir", comenta el batle. De fet, al perfil de facebook de l'Ajuntament de Sa Pobla es va penjar immediatament un comentari on es diu "no existeix, ni es farà cap tipus de protocol davant l'Ajuntament. Des d'aquí esperar que disfruteu de la festa i demanar disculpes si es pot haver produït alguna errada o molèstia".

Així, la festa a Sa Pobla consistí en tres voltes de Jaleo amb la música tradicional interpretada per una Banda de Música en directe, i després alguns cavallers provaren d'encertar una ensortilla i corregueren abraçats.