Gran participació. El jaleo d’ahir fou un dels més concorreguts dels darrers anys, tant pel públic assistent com pel nombre de caixers i cavalls participants - Gemma Andreu

TW
0

Feia onze anys que no coincidia la celebració de Sant Llorenç amb el dissabte de festa major d'Alaior, una dada potser poc rellevant però que, si més no, emfatitza més encara el sentit d'un seguit d'actes populars que tingueren el seu tret de sortida diumenge passat amb el replec a l'ermita de Binixems.

Arrossegant encara les bones vibracions que deixaren la nit anterior els grups Sonadors de Son Camaró i Txarango i amb el respir de la tramuntana, els alaiorencs es van aixecar ahir amb el propòsit, com cada any, de viure amb la màxima intensitat cada moment de la festa. "A Alaior ens sentim molt les festes!", declamava un grup de gent, una afirmació que ningú a Menorca posarà en entredit. Aquesta actitud ja es va deixar entreveure a mig matí amb la crida a la participació feta per part de la Junta de Caixers.

La resposta del poble no va tardar en arribar. A primera hora del capvespre la fabiolera, ben arropada per veïns i visitants, va arribar a l'Ajuntament per demanar al caixer batle permís per iniciar el replec de la qualcada, moment en què es deixà sentir el cant popular que preludiava un dels actes més estimats pel poble: "Pum, pum, que no sentiu el tambor i el fabiol i els cavalls que s'arrepleguen per anar a Sant Pere Nou". Simultàniament es donà pas a la sortida dels gegants i capgrossos.

Amb la qualcada en marxa, la festa ja es respirava per tots els racons d'Alaior, especialment en els carrers que formaven l'itinerari seguit per la setantena de cavalls i caixers fins arribar a l'hermita. Un riu de gent acompanyava la comitiva, i també la Banda de Música des Migjorn, fins a Sant Pere Nou on, en presència dels membres de la corporació municipal, es celebraren les solemnes Completes. En acabar, Josep Manguán, qui pronuncià la pregària, convidà tothom a continuar la jornada "amb alegria i pau".

A darrera hora del capvespre la festa ja s'ensumava per tot arreu. La multitud, congregada a Sa Plaça i als carrers del voltant, esperava l'arribada dels caixers perquè l'Agrupació de Músics de Menorca fes sonar els acords que marcaven l'inici del primer jaleo de Sant Llorenç, un dels moments més esperats. Sense gaires incidents, els cavalls i caixers completaren les dues voltes passant per l'itinerari habitual.

Com cada any, la tradicional beguda al Saló Capitular de l'Ajuntament i la convidada popular a la Sala d'Activitats Ciutadanes significà el comiat oficial. La festa, però, continuà fins a altes hores de la matinada a la zona pròxima al poliesportiu municipal amb la Gran Revetlla de Sant Llorenç, aquest any amenitzada per l'orquestra Sarau. Alaior no descansa i avui la festa continuarà a partir de les 9 hores. Hi esteu tots convidats!