Emoció. El públic, que omplí no només la sala sinó també els passadissos exteriors, va assistir a un acte amb molta càrrega emocional - Javier

TW
0

A Alaior, el Dilluns de Sant Llorenç va estar marcat per l'homenatge que l'Ajuntament va retre a Catalina Mercadal Sintes, més coneguda com na Kay. Va ser un acte emotiu, en el qual es va destacar la labor realitzada per aquesta educadora infantil durant 35 anys de trajectòria a diferents escoletes del municipi. Tota una vida dedicada al benestar i l'educació dels més petits, i que ha estat reconeguda pel poble d'Alaior.

Més d'un centenar de veïns ompliren la Sala Capitular i els passadissos de les Cases Consistorials. Entre ells, la senadora per Menorca, Juana Francis Pons Vila (PP); la diputada, Cristina Rita (PSOE), i la consellera balear d'Educació i Cultura, Juana Maria Camps.

Passaven poc més de cinc minuts de la una del migdia quan s'iniciava aquest tradicional acte, en el que cada any es ret un homenatge a un veí. En les seves paraules inicials, la batlessa d'Alaior, Misericordia Sugrañes, destacà que "Kay és una d'aquelles persones pioneres en l'educació infantil a Menorca", i que acumula ja 35 anys de professió, el que la situa com una de les educadores més veteranes, i que continua treballant tot i la jubilació parcial, per tal de no allunyar-se de cop dels fillets que tant han significat al llarg de tots aquests anys. Així mateix, l'alcaldessa afegí que "aquest és també un reconeixement a tota la professió, que continua sent necessària".

Trajectòria vital
Joana Sintes i Ada Gonyalons van ser les encarregades de fer el repàs a la trajectòria vital i professional de l'homenatjada, iniciant el recorregut en el 12 de febrer de 1951, quan nasqué Catalina Mercadal, al carrer de Ciutadella d'Alaior. Filla de Tarsicio i Isabel, i germana de Margarita, Kay es va contagiar prest de l'esperit que la va convertir en el que esdevindria anys després. "A Pràxedes Villalonga li dec molt del que sóc", assegurà la pròpia homenatjada, referint-se a la mestra que va tenir ella quan anava a l'escola.

La protagonista de l'acte es va mostrar molt emocionada pel reconeixement. "L'única cosa que em surt del cor ara mateix, és dir gràcies, a l'Ajuntament per pensar en mi". Tot i així, Mercadal assegurà que la feina feta tots aquests anys "no es mèrit meu, sinó de tots els que m'heu envoltat i ajudat, i no només en l'àmbit educatiu, sinó en tota a la vida".

Després d'agrair les paraules d'Ada i Joana que "m'han arribat al cor", Kay afegí que "vull donar les gràcies d'una manera ben especial a mon pare i a mo mare. Els he d'agrair el goig de la vida, l'amor que em van donar, i els principis que em van inculcar, d'esforç, constància, de bons comportaments. Avui, més que mai, sento la seva alegria des del cel".

Així mateix, Catalina Mercadal va estendre els agraïments als equips humans dels diferents centres en els que va treballar, als professors per l'estaló; als pares que "m'heu confiat els vostres fills, i amb aquesta responsabilitat he intentat educar-los"; i als propis alumnes, "a tots els al·lots, que sou els autèntics protagonistes".

L'Ajuntament va entregar un obsequi a l'homenatjada. Després, per acabar la celebració, tothom va compartir un "polo blau", d'aquells que van crear a la família Mercadal quan es van fer càrrec de la pastisseria Maribelca.